milyen megoldások vannak?

2019.12.13. 07:17

A gerincsérv a fiatalokat is érinti

Megnehezíti a mindennapokat a gerincsérvvel járó éles fájdalom.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

– Mondhatjuk, hogy népbetegség, hiszen egyre több fiatallal találkozunk, akik derékfájással küszködnek. Ezek hátterében szerencsére nem minden esetben, de mintegy 10-20 százalékuknál gerincsérv áll a háttérben. A középkorúak körében minden tizedik embernél lehet számítani a porckorong-kiboltosulás vagy sérv kialakulására – vágott a közepébe dr. Szamosi Szilvia, a Debreceni Egyetem ÁOK Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, akit a gerincsérv okairól s kialakulásáról kérdeztünk.

Fotó: Dr. Szamosi Szilvia magánarchívuma

– A porckorongkopás nagyon fontos tényező a gerincsérv létrejöttében, hiszen van a porckorongnak egy természetes öregedési folyamata, s ez már elkezdődik életünk elején, a harmincas éveinktől. A porckorongok vizet veszítenek és kiszáradnak, valamint lassan elvesztik a rugalmasságukat, s emiatt a különböző külső behatásokkal, külső erőkkel szemben sokkal sérülékenyebbé válnak. A gyengülés következtében, a rugalmas rostos gyűrű átszakadhat, és ennek megfelelően a belső kocsonyás állomány kitüremkedésével jön létre a sérv – magyarázta a szakember.

Kiket érint?

Lehet benne genetikai hajlam is, de az túlzásnak mondható, hogy önmagában csak a genetika felelős a kialakulásáért. – Elsősorban az életvitellel függ össze a sérv kialakulása, sőt az elhízás is rizikótényező. Egyre fiatalabb korban, s nagyobb számban megfigyelhetjük, hogy a mozgásszegény és az ülő életmód miatt alakul ki a gerincsérv. Nem mondhatjuk, hogy kizárólag az idős kornak a megbetegedése, mivel bizonyos foglalkozások (pl. hivatásos sofőrök) vagy nagyobb fizikai megterhelés szintén hajlamosít erre. Továbbá, akik nagyon intenzíven sportolnak vagy hirtelen elkezdenek konditeremben szakember segítsége nélkül súlyt emelni, és nem tartják be a fokozatosság elvét, náluk szintén könnyebben alakul ki a gerincsérv – figyelmeztetett dr. Szamosi Szilvia, majd hozzátette napi fél óra séta nem túl megterhelő mozgás, hogy a túlsúlyt elkerüljük. – Elsősorban ajánlatos az úszást vagy a jógát választani, olyan sportokat, amelyek eleve a hátizmokat, törzsizmokat és a hasizmokat erősítik – tanácsolta. A sérv kialakulhat a nyaki vagy a deréktáji szakaszon is, de gyakoribb a deréknál, ugyanis itt van a legnagyobb terhelésnek kitéve a gerincoszlop.

– Ez az éles, heves fájdalom nagyon gyakran lesugárzik az alsó végtagokra, ezt nevezzük isiásznak. A tünetek néha alattomosan, lassan alakulnak ki. Viszont fartájékra, a térdre és a bokáig egészen a lábujjakig érezhetünk fájdalmat, s ha már ilyeneket tapasztalunk forduljunk orvoshoz – mondta el a szakember, aki még kiemelte, ehhez még lábzsibbadás, súlyosabb esetben akár az alsó végtagok mozgásainak a gyengesége, nagyon súlyos esetben széklet- és vizelettartási nehézségek is kialakulnak.

Nem kell feltétlen műteni

A gerincsérv kezelésében vannak egyéb kezelési lehetőségek, sőt az esetek többségében nem a műtét jelenti a megoldást.

– A legfontosabb, először is a megfelelő fájdalomcsillapítás alkalmazása, s ennek módja nyilván attól is függ, hogy mennyire súlyos a helyzet. Enyhébb esetekben fájdalomcsillapító és izomlazító tablettákat adunk, ha erősebb a fájdalom, akkor intravénás infúzióban adagoljuk a fájdalomcsillapítót. Sőt ezt ki lehet még egészíteni a gerinc mellé az izomba adott injekcióval is – mondta el a gyógyítási folyamatot dr. Szamosi Szilvia, de hangsúlyozta, hogy minél előbb el kell kezdeni a mozgásterápiát és a gyógytornát is.

– A McKenzie-torna egy speciális nyújtó mozdulatokat tartalmazó tornagyakorlatsor, amit elsősorban a gerincsérvek kezelésére fejlesztették ki – vélekedett a szakember.

Első alkalommal a gyógytornász felméri a mozgásfunkciókat, majd később, az általa betanított és megszabott gyakorlatokat a beteg otthonában önállóan is végezheti, ezáltal az ideggyökök felszabadulnak a nyomás alól. Mindezek mellett még a fizioterápiás kezeléseknek, a komplex fürdőkezelés, súlyfürdő, ultrahang- vagy elektromos kezeléseknek is jótékony hatásuk van a fájdalomcsillapítást követően. Tehát a fenti kezelésekkel akár vissza is húzódhat a sérv, s talán nincs és a későbbiekben sem lesz szükség műtéti kezelésre – fogalmazott dr. Szamosi Szilvia, de figyelmeztetett, hogy ha ideggyógyászati tünetek, például bénulás áll fent, akkor általában kizárólag műtéttel lehet a helyzetet orvosolni.

Nagy Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában