közlekedés

2019.11.16. 11:16

Megszűnik a Sámson felé tartó halálút

A Debrecen és Hajdúsámson közötti felújított szakaszt jövő szeptemberben adják át a forgalomnak.

Fotó: Matey István

Nem egyszerű mostanában a 471-es főúton Debrecen és Hajdúsámson között közlekedni. Az útfelújítással járó lezárások, terelések, sebességkorlátozások miatt a szokottnál 20–30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra járó autósoknak. A tavaly szeptemberben kezdődött munkák állásáról a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-től kértünk és kaptunk tájékoztatást.

Szélesebb sávokkal

Eszerint most mintegy 4,7 kilométer hosszon szélesítik 2×2 sávosra az eddig 2×1 sávos főutat. Az új sávok szélessége 3,5 méter lesz. A Kelence, a Szikigyakor, illetve a Sámsonkert utcáknál új jelzőlámpás csomópontok létesülnek gyalogátkelőhelyekkel és kerékpáros átvezetésekkel. Ezeken a pontokon új közvilágítási hálózatot alakítanak ki. A helyi és helyközi közösségi közlekedés érdekében buszforduló épül a Sámsonkert utcában, illetve az új csomópontoknál 3 párban. A felújítás keretében átvágják a kanyarok nagy részét, ráadásul sokfelé több mint 1 méter mélyen kicserélik a talajt, hogy kellően meg lehessen erősíteni az utat a nagy terhelés miatt.

Fotó: Matey István

Mérések szerint míg Nyíradonyban naponta nagyjából 6700 gépjármű közlekedik ezen az úton, addig Hajdúsámsonban ez már 14 ezerre duzzad, Dombostanya után eléri a 17 ezret, Debrecenben, a Kassai úton pedig már a 20 ezret is.

Megkérdeztük, hogy mi lesz a sorsa a Debrecen és Hajdúsámson között húzódó kerékpárútnak. Erre azt a választ adta a NIF, hogy a szakasz bal oldalán mintegy 870 méter hosszú új kerékpárút épül, valamint az ingatlanok megközelítését szolgáló burkolt szervizutat is kialakítanak, csaknem 4100 méter hosszon 6 méter széles aszfaltburkolattal ellátva. A szervizutakon kerékpáros nyomvonalat alakítanak ki, így biztosítva a két település közötti folyamatos kerékpáros-forgalmat. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Ke-Víz 21 Zrt. és a Zemplénkő Kft. végzi, nettó 7 és fél milliárd forintért.

Jövő őszre készül el

A munka jelenleg 40 százalékos készültségi szinten áll. Az új utat a tervek szerint 2020 szeptember elején adják át teljes egészében a forgalomnak. A NIF a 471-es debreceni részének tervezett felújításáról nem tudott felvilágosítást adni.

Korábbi hírek szerint, a következő ütemben a megyeszékhely táblától a Mátyás király utcáig, végül pedig az onnan a Kassai útig tartó szakaszon dolgoznak majd az útépítők. Itt is 2x2 sávot alakítanak ki. A Sámsoni úton a 100-as vasútvonalnál aluljárón lehet majd átkelni. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, 2022 végére fejeződik be a 471-es korszerűsítése.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában