új jövevény

2019.11.27. 15:49

Gyönyörű és nagyon cuki kisgekkóval gyarapodott a debreceni állatkert

A feltűnően szép madagaszkári nappali gekkó mintegy két hónappal a tojásrakás után jó egészségnek örvendve kelt ki az állatkert Pálmaházában november 19-én.

Fotó: debreceni állatkert

A mindössze néhány centiméteres gekkó neme, mint arra az állatkert közleménye kitér, egyelőre ismeretlen. Az állatkert reményei szerint az év végéig még két egyeddel bővülhet az állomány, mivel újabb tojásrakást észleltek a szülőpár terráriumában. Az immár négy egyedet számláló nappaligekkó-állomány legifjabb tagját a látogatók a napokban már megtekinthetik.

Fotó: debreceni állatkert

Az Észak-Madagaszkár erdőségeiben őshonos madagaszkári nappali gekkó (Phelsuma grandis) 30 centiméteres testhosszával a legnagyobb nappaligekkó-faj. Mint neve is mutatja, főleg nap közben aktív; vegyes étrendjét rovarok és más gerinctelenek, illetve nektárok és gyümölcsök teszik ki. Érdekessége, hogy nincs szemhéja, szemét nyalogatással tisztítja. Mivel Madagaszkár szigete erőteljesen érintett a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználásában, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Fotó: debreceni állatkert

Impozáns külseje miatt igen kedvelt terráriumi faj, állatkertekben ritkábban fellelhető; Magyarországon a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett folyamatosan növekvő létszámával kizárólag a debreceni állatkertben található meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában