az online tér veszélyei

2019.11.19. 11:19

Digitális bukósisak középiskolásoknak

Többek közt adataik védelmének fontosságára hívták fel a diákok figyelmét.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Évente 500 millió felhasználó adatait lopják el szerte a világban, naponta 140 sikeres hackertámadás történik, és 10 másodpercenként törnek fel egy otthoni számítógépet – hangzott el kedden reggel a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban, a Digitális Immunerősítő Program rendezvényén, melyet éppen a fentiek szem előtt tartásával rendeznek meg szerte az országban. A cél, hogy megmutassák az online tér biztonsági kihívásait, és felkészítsék a fiatalokat adataik védelmére.

– Egy betolakodó miatt nem állítok őrt száz igaznak – idézte Barcsa Lajos igazgató az általa régen olvasott mondatot. – A tárgyi világban megtanultuk, hogy biztonságban legyünk, úgy, hogy azért élvezzük az életet. Ezt az online térre is ki kell terjesztenünk, úgy működtetni digitális eszközeinket hogy hasznunkra legyenek, de ne váljunk általuk kiszolgáltatottá – fejtette ki az igazgató, megjegyezve, hogy ezen a rendezvényen megtanulhatják a diákok „felvenni a digitális bukósisakot”.

A Mechwart-középiskola informatikai képzésben élen jár – indokolta a helyszínválasztást Balázs Ákos debreceni alpolgármester. – Ha a telefonunk okos, mi miért ne legyünk azok? Könnyű hibázni, csak egy gombnyomás, és esetleg olyasmit osztunk meg, amit nem akartunk, és ez akár emberi kapcsolatainkra is rossz hatással lehet – mondta. Arra is figyelmeztetett, a bűnözők is ebben a világban élnek, és tudják, hol kell keresni áldozataikat: egyre inkább a digitális világban.

– A 2016-os ifjúságkutatás adatai szerint a magyar fiatalok 25 százaléka 0-24 óráig online, vagyis minden percben kapcsolódnak valamilyen formában a digitális térhez. Mi nem azt mondjuk, hogy ez veszélyes, hanem arra hívjuk fel a figyelmüket, hogy komoly kihívásokkal kell megküzdeni ebben a világban, ezért egy 116 pontból álló javaslatcsomagot hoztunk létre, amit weboldalon, filmeken, játékokon keresztül adunk át. Programunk több éves lesz, és mindenkihez eljuthat – mondta el érdeklődésünkre Poór Csaba, a Digitális Immunerősítő Program egyik szervezője.

– Itt, a rendezvényen is lesz egy kísérletünk, arra vagyunk kíváncsiak, mennyien adják meg az adataikat. Ugyanis az a tapasztalatunk, hogy például egy nyeremény reményében a magyarok 83 százaléka minden adatát megadja, anélkül, hogy bármit kérdezett volna a szervező cégről, adatai felhasználásáról; s nem ellenőrzi, létezik-e egyáltalán a promóció. Ez komoly veszély lehet, mert nemcsak a digitális térben lophatják el adatainkat, hanem akár legálisnak tűnő akciók keretében is – magyarázta.

Egy másik tapasztalat, hogy digitális egysíkúság jellemzi a fiatalokat: azt jól tudják, hogyan kell egymással információkat megosztani, de a digitális kompetenciáik nagyon elmaradottak. – Például, ha azt kérjük tőlük, mérjék meg egy asztal hosszát, és csak mobiltelefont használhatnak, ezt nem tudják megtenni, pedig rengeteg mérőalkalmazás van, de ezeket nem ismerik – fejtette ki.

A roadshow-ról elmondta, idén 12 városba látogatnak el, jövőre még többet terveznek. A debreceni a 8. helyszín, eddig mintegy 10 ezer gyerekkel találkoztak. – Nagyon pozitívak a tapasztalataink. Igyekeztünk úgy összerakni a programot, hogy megdöbbenésből megdöbbenésbe esnek, szembesülnek az óvatlanságukkal, felmérhetik, milyen szinten áll a digitális immunrendszerük. Egy játékban azt láthatják, mennyire mást értünk az egyes emotikonok alatt, vagyis hogy az ikonokkal való kommunikálás mennyire félreérthető lehet – részletezte Poór Csaba

Az általunk a helyszínen megkérdezett fiatalok közül többen elmondták, bizony, gyakran óvatlanok az online térben. Sokan hozzátették, hogy amikor most a különböző játékoknál az adataikat kellett megadni, már igen gyanakvóak voltak…

SZT

150 másodperc alatt

Egy etikus hacker bemutatóját is megnézhették a diákok, aki 2 és fél perc alatt törte fel egy önként jelentkező Fb-oldalát.

Ehhez küldött az „áldozatnak” (egy ismerőse nevében) egy linket, ami egy ál-Facebook kezdőoldalra mutatott, a gyanútlan felhasználó beírta nevét és jelszavát, ami megjelent a hacker képernyőjén, aki a következő mozdulattal már bent is volt az „áldozat” Fb-profiljában, hozzáférve ott bármihez, amihez csak akart.

– Jó hír, hogy ez azért nem tanulható meg a Youtube-ról, illetve speciális domain és szoftverek szükségesek hozzá – mondta el Poór Csaba.

Az etikus hacker pedig azt javasolta, mindig nézzük meg az URL-címsorát, ha túl hosszú, vagy a vége nem stimmel, akkor gyanakodjunk! Érdemes bizonyos oldalakhoz kétlépcsős azonosítást beállítani, ilyenkor egy másik csatornán (e-mail, sms) további belépő kódot kapunk, ezt a hacker már nem látja. Hiába gondoljuk, hogy az adataink nem kellenek senkinek, „a 21. század olaja az adat”; sokféle visszaélést el lehet vele követni, például a nevünkben online bankszámlát nyithatnak illetéktelenek – hangzott el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában