pár tanácsot célszerű megfogadni

2019.11.04. 07:16

A lakástüzek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám – tájékoztatta a Naplót Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Fotó: Shutterstock

Megtudtuk, a lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetők lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem annak köszönhetően a keletkező károk mértéke is jóval kisebb. A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid, ezért a mérgezések elkerülése érdekében az eszközök karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Ahogy a tűz, úgy a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet.

Habár az utóbbi időben kegyes volt hozzánk az időjárás, a fűtési szezon hivatalosan már szeptember 15-én elkezdődött, érdemes a biztonság érdekében néhány tanácsot szem előtt tartani.

A fűtőberendezéseket illetően számtalan csoportosítási lehetőség létezik, fajtájuktól függetlenül bármelyiknél alakulhat ki olyan meghibásodás, ami a biztonságunkat veszélyezteti. A tüzelőanyag szerint lehetnek gáz-, szilárd vagy vegyes üzemű fűtőberendezések – kazánok, vízmelegítők, bojlerek, konvektorok, épített vagy kész kályhák és kandallók biztosítják az otthonok melegét. Mindezek a berendezések működési elvük szerint lehetnek nyílt vagy zárt rendszerűek.

Ezekhez csatlakoznak az égéstermék-elvezetők, azaz a füstcsövek és a kémények, amelyek az építési mód alapján lehetnek épített (falazott) kémények, szerelt kémények, épített-szerelt (bélelt) kémények, az üzemeltetés módja alapján lehetnek lakó- és közösségi kémények, azon belül egyedi, gyűjtő vagy központi kémények, valamint az üzemeltetés jellege alapján lehetnek folyamatos használatú, idényjelleggel használt, használaton kívüli vagy tartalék kémények.

Szükséges a felülvizsgálat

Fontos odafigyelni a rendszeres karbantartásra, országos adat, hogy minden ötödik lakástűz kéménytűzből indul ki. Megyénkben a lakástüzek száma 2018-ban a tűzesetek 10 százalékát tették ki.

A kéményseprői ellenőrzés a jogszabályban meghatározottak értelmében szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben élők, valamint a gazdálkodó szervezetek számára. Az egylakásos ingatlanokban élők számára ugyanilyen gyakran ajánlott. A kéményellenőrzést szezontól függetlenül, az év egészében bármikor lehet kérni – tájékoztatott Papp-Kunkli Nóra.

Van, ahol kötelező

Megtudtuk, 2018. január elseje óta a kéményseprőipari ellenőrzés csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező. Ide hívás nélkül, előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő, és az ellenőrzés az általa megajánlott első két időpontban magánszemélyeknek ingyenes. Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni.

Szintén kötelező a kéményellenőrzés, a tüzelő fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente minden olyan egylakásos ingatlanban (családi házakban) is, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve. A kéményseprőipari tevékenységet a területi kéményseprőipari szolgáltató írásbeli megrendelés alapján végzi, költségtérítés ellenében.

A családi házak tulajdonosai maguk dönthetik el, hogy melyik időpontra hívják otthonukba a kéményseprő szakembert. Az állampolgárok telefonon, a 1818 központi telefonszámon a 9 majd 1-es menü kiválasztása után jelentkező ügyfélszolgálatos kollégával egyeztethetnek időpontot, de megtehetik ezt online, továbbá írásban, e-mailen, e-papíron vagy ügyfélkapus megkeresés útján, sőt a megyei ügyfélszolgálati irodákban személyesen is. További részleteket itt találhatnak.

A csendes gyilkos

Az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, színtelen, szagtalan, a köznyelvben csak „csendes gyilkosként” említett szén-monoxid jelenléte is számos veszély forrása lehet. A leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azonkívül is okozhat mérgezést, súlyosabb esetben pedig halált. Éppen ezért a szén-monoxid-érzékelő felszerelése életeket menthet.

VK

Hulladékkal ne fűtsünk!

Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működtetése veszélyes. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában