önkormányzati választások

2019.10.14. 08:45

Választás: aktívak voltak a fiatalok a megyében, ez derült ki a megkérdezettek véleményéből

A tizennyolcadik életévüket betöltöttek az október 13-ai választáson voksolhattak először.

Fotó: Tulipán Csilla, Rozsik Rita, Dandé Melinda, Marján László

A Hajdú-bihari Napló tudósítói segítségével négy városba látogattunk el, és kérdeztünk meg első szavazó fiatalokat. Bennük közös, hogy felkészültek a jelöltekből, családtagjaikkal, baráti körükkel megbeszélték, kire lehet, kire érdemes szavazni. És természetesen mindegyikőjük élete egyik legnagyobb jelentőségű eseménynek tartja azt, hogy szavazatával beleszólhat települési közössége életének jövőjébe.

Megbeszélték, kire érdemes

A Nyíradonyban élő Kiss Norbert, a hajdúdorogi Szent Bazil Gimnázium 12. évfolyamos mezőgazdasági tagozatos diák számára fontos településének jövője, ezért ment voksolni vasárnap délelőtt a Móricz Zsigmond Művelődési Házba.

– A szüleimet kérdeztem meg, hogyan szokott zajlani a választás. Megbeszéltük, kire érdemes szavazni. A helyszínen is kaptunk információt, hogyan kell „ikszelni”. Mivel betöltöttem a 18. életévemet, így szavazati joggal rendelkezem, s szeretném, ha az én véleményem is számítana a helyi közösség életében. Ha nem jöttem volna el a szavazatomat leadni, akkor nem biztos, hogy tudnék segíteni az itt élőknek abban, hogy jobb legyen a jövőben – mondja Norbert. A felelősségtudatos, vállalkozói ambíciókkal bíró nyíradonyi fiatal, ettől a naptól fogva élni fog mindig a szabad véleménynyilvánítás jogával.

Fontos a felelős döntés

Bagdi Zsuzsanna Sára Komádiban él szüleivel, és a Debreceni Református Kollégium 12. évfolyamos tanulója. Idén ünnepelte 18. születésnapját, így először mehetett szavazni. – Kicsi korom óta minden szavazásra elkísértem a szüleimet, így most, nagykorúként külön örömmel tölt el, hogy az én véleményem is számít településünk jövőjét illetően – nyilatkozta Zsuzsi, aki szerint a szavazás végeredménye az emberek egyéni véleményéből áll össze, ehhez pedig mindenki szavazatára szükség van. – Fontos, hogy felelősen döntsünk, és éljünk választójogunkkal. Ezt most már én is személyesen megtapasztalhatom – fogalmazott. A gimnazista lány számára könnyebbséget jelent a választásnál, hogy a kisvárosban szinte mindenkit ismer. – Délelőtt szavaztam, mivel hét közben kollégista vagyok, és délután még vissza kell utaznom.

Nem tudta befolyásolni

Nagy Ildikó hajdúsámsoni lány is az első szavazók között szerepelt. Szüleitől kapott felvilágosítást arról, ahogy eléri a 18. életévét, élhet szavazati jogával a kiírt választásokon. Ő úgy döntött, elmegy október 13-án voksát leadni. Számára fontos az, fiatal kora ellenére, hogy szavazásával, ezáltal véleményével segítse települése fejlődését, ki lesz a megfelelő vezető városának. Úgy látja, változó a fiatalok körében, ki tartja mérvadónak a választást. De őt ez nem tudja és tudta befolyásolni, október 13-án ott volt a fülkében és bedobta szavazatát a ládába. Szavazó lett.

Kiemelt téma volt

– Mivel még sosem voltam szavazni, már önmagában ezért is érdekes eseménynek tartom életemben az október 13-ai önkormányzati választást. Az pedig, hogy a helyi polgármesteri hivatalban dolgozom, még erre is rátesz egy lapáttal. Kiemelten fontos annak végeredménye számomra, hiszen az új városvezetés öt évre meghatározza településünk fejlődési vonalát. A munkahelyen természetesen éppen ezért kiemelt téma volt a voksolás az elmúlt hetekben, de barátaim és családtagjaim körében egyaránt átbeszéltük a jelöltek rátermettségét, programját, ígéreteiket, de így is nagy felelősség választani. Polgármesterünk, Beke Imre 13 év után leköszönt, nyugdíjba vonult, tehát mindenképpen új városvezetőnk lesz.

TCS, RR, DM, ML

Borítókép: Kiss Norbert (balról), Bagdi Zsuzsanna Sára, Nagy Ildikó és Karacs Richárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában