korszerű műszerek

2019.10.31. 10:34

Professzionális sejtkutatás a Debreceni Egyetemen

Közép-Európában is egyedülállónak számító mikroszkópokat mutattak be.

20191030 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Bioimaging hálózat-projekt zárórendezvény.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetem 885 millió forintot nyert egy pályázat keretében, melynek jóvoltából orvosbiológiai kutatásokban használható, korszerű műszerekhez jutottak. Az új eszközök a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát teszik lehetővé az egyedi molekulafelbontású mérésektől a sejteken és szöveteken keresztül az élő szervezetekig. A fejlesztéseknek köszönhetően egy Közép-Európában is egyedülállónak számító műszerpark jött létre, amellyel klinikai terápiák fejlesztésére is lehetőség nyílik.

Antal Miklós, a Debreceni Egyetem tanára (balról), Szöllősi János szakmavezető (középen) és Tőzsér József, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese / Fotó: Kiss Annamarie

– Intézetünkben két új mikroszkóp kapott helyet. Körülbelül két és fél éve indult ez a projekt, és most sikerült a végéhez érnünk. A terv az volt, hogy olyan műszereket vegyünk, amelyekkel még alaposabban lehet vizsgálni a molekulák működését. Egy ilyen eszközpark megjelenése még inkább vonzóvá teszi a hallgatók számára a kutatás világát – mondta dr. Szöllősi János, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet szakmai vezetője a projekthez kapcsolódó rendezvényen szerdán. Az eszközöket más intézmények hallgatói is igénybe tudják majd venni.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában