nagy gondot okoznak

2019.10.02. 20:00

A permetezés is csak ideiglenesen használ a poloskák ellen

Jelenleg nincs a forgalomban poloskák elleni irtószer.

Fotó: Kovács Péter

Az elmúlt években egyre több helyen tűntek fel az egyébként hazánkban nem őshonos poloskák, főleg két fajtájuk: a zöld, jobban ismert, úgynevezett vándorpoloska, illetve a később érkező, de nagyobb károkat okozó barna egyed, az ázsiai márványpoloska.

Elbújnak a hideg elől

Télire búvóhelyet keresnek, s olykor még a szúnyogháló sem gátolja meg őket, hogy beférkőzzenek a meleg lakásba, de a kertekben is nagy fejtörést okoz a rovarok jelenléte. Egy debreceni kerttulajdonos osztotta meg tapasztalatait, miszerint tavaly észrevette, hogy amikor a kertjében kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szívogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezért úgy találja, hogy a kertekben a poloskák ellen jó módszer lehet néhány búzaszem elvetése. Ez vonzza a poloskákat, de csak az érésben lévő szemek, így időnként érdemes újravetni a búzaszemeket. Ezzel megkíméljük a többi növényt, ráadásul a búzáról könnyen összegyűjthetők a rovarok is.

– Ellepik a paradicsomot, és kiszívják belőle a nedvességet, s így megromlik vagy sárga foltos lesz. Továbbá gyümölcsökön is felbukkannak, sőt szinte a nyári hónapok alatt folyamatosan figyelni kellett a növényeket, sőt hiába permetezünk, utána újra előjönnek. Próbálgatjuk, mit lehet tenni a poloskák ellen, igaz, a vegyszerek segítenek, de csak ideig-óráig – osztotta meg aggályait a Naplóval Gyug Ferencné, a Homokkerti Kertbarát Kör vezetője. Hozzátette, a kiteregetett ruhákba is belebújnak, rászállnak, s így a lakásba is be tudjuk vinni a büdös rovarokat.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában