érettségi

2019.06.18. 11:25

Százalékok, jegyek: nem is olyan rémisztő

Vannak szerencsések, akik már be is fejezték a vizsgát.

A középszintű szóbeli érettségi vizsgán a segédeszközökről (szöveggyűjtemény, szótár, függvénytábla stb.) az intézmény gondoskodik. A felkészülési idő alatt a tanuló készíthet jegyzetet – ez ajánlatos is! –, de gondolatait a felelet során „szabad előadásban kell elmondania” – áll a rendeletben. A felelet legfeljebb 15 percig tarthat.

A szóbeli vizsgán a vizsgabizottság tagjai közül mindig legalább háromnak: az elnöknek és a vizsgabizottság két tagjának kell jelen lennie. Természetesen rövid időre a vizsgázók is elhagyhatják a helyiséget, a felelet befejezése után, a következő vizsgatárgyból történő tételhúzás előtt.

Ha nem ment elsőre

Teljes tájékozatlanságnak hívják a mumust: ha a felelet értékelése nem éri el a szóbeli vizsgarészre adható összes pontszám 12 százalékát, a vizsgázóval az elnök egy alkalommal póttételt húzat. Ez esetben az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni. Ekkor még nincs minden veszve – ha az írásbeli nem lett nagyon gyenge. Ám ha minden összejött: az alacsony írásbeli pontszám mellé a póttétel se nagyon megy, a feleződő pontszám miatt sajnos fennáll a bukás veszélye.

Titoktartás

A jegyekre pedig várni kell: a vizsgabizottság tagjait a törvény titoktartásra kötelezi, nem árulhatják el az eredményeket az eredményhirdető értekezlet előtt; ekkor ismerteti az elnök az érettségi vizsga eredményét. Jogorvoslat ezután kérhető, de érdeksérelem miatt, vagyis a pontozás, a vizsga eredménye ellen nem, csak jogszabálysértés esetén.

Középszintű érettségi vizsga esetén az elérhető pontszámok százalékos teljesítésének osztályzatban történő kifejezése a következő: 80–100 százalék elérése esetén jeles (5), 60–79 százalék elérése esetén jó (4), 40–59 százalék esetén közepes (3), 25–39 százalék elérése esetén elégséges (2), 0–24 százalék esetén elégtelen (1).

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában