Támogatás

2019.05.10. 11:49

Megnyerték, de visszakérték

Az éves költségvetésének mintegy 10 százalékát kellett visszafizetni a falunak.

Fotó: Kovács Péter

Szabálytalanságra hivatkozva már le is vonta a Pénzügyminisztérium a település önkormányzati számlájáról azt a 26, 5 millió forintot, amelyet egy hazai pénzügyi alapból még évekkel ezelőtt pályázaton nyert óvodabővítésre Monostorpályi.

Spórolni akartak az államnak

Szabó József polgármester elmondta, hogy a támogatást 15 millió forinttal kiegészítve elvégezték az óvodabővítést, amelyet összekötöttek egy bölcsődének szánt csoportszoba létrehozásával is. – Akkoriban úgy változott a jogszabály, hogy amennyiben az adott településen van igény a bölcsődei ellátásra, akkor ott létre kell hozni a bölcsődét. Nálunk már korábban is igény volt rá, hiszen az integrált óvodai csoportunkban öt bölcsődés korú gyermek is volt. Az óvoda átalakításával létrehoztuk a minimum 20 gyermek befogadására alkalmas bölcsődei csoportszobát. A pályázatban azonban ez úgy szerepelt, mint óvodai csoportszoba, ezért úgy döntött a minisztérium, hogy miután szabálytalanul használtuk fel a forrást, ezért teljes egészében visszaveszik – részletezte a polgármester, aki hozzátette, hogy az óvoda épületében létrehozott bölcsődei csoportszoba kialakításával jóhiszeműen jártak el, spóroltak az államnak minimálisan 50 milliót, hiszen az önkormányzatnak nem kell külön pályázni bölcsődére, majd megépíteni azt. Ők az óvodabővítéssel együtt oldották meg a bölcsőde létrehozását. Gondolták, ezzel jól jár az állam is.

„A most levont 26,5 millió forint körülbelül 10 százaléka az éves költségvetésünknek”

– válaszolta kérdésünkre Szabó József. – Folyószámla hitelkeretünkre terhelte rá a kincstár, onnan vonta le. A település működését egyelőre nem akadályozza, de hosszabb távon lehetnek pénzügyi problémák. Hogy ne legyenek, mi már egy-másfél éve készülünk arra, hogy minden bizonnyal vissza kell fizetni a támogatási összeget. Próbáltunk mindenféle fellebbezésekkel élni, sikertelenül.

Egyértelműen tartalmazta

A Pénzügyminisztériumtól megkérdeztük, hogy a támogatást miért kellett visszafizetnie a monostorpályi önkormányzatnak. A szaktárca sajtóosztályától a következő választ kaptuk: A 2015. évi központi költségvetési forrásból megvalósuló óvodafejlesztési pályázat fő célkitűzése a települési önkormányzatok (illetve társulásaik) által fenntartott óvodák kapacitásbővítése volt. A támogatható tevékenységek körét a pályázati kiírás egyértelműen tartalmazta. Monostorpályi a pályázat keretében 26,460 millió forint támogatást nyert. Ennek felhasználását követően az önkormányzat szakmai beszámolót nyújtott be, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (mint a Pénzügyminisztérium jogelődje) elutasított, és a teljes támogatás visszafizetését rendelte el, mivel a pályázati összeget nem rendeltetés szerint használták fel. Visszafizetési kötelezettségét a település eddig még nem teljesítette – olvasható a Pénzügyminisztérum péntek délelőtt elküldött válaszában.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában