Hazatértek

2019.05.09. 10:27

Irakban szolgált katonáinkat köszöntötték a Kossuth-laktanyában

Cél az is, hogy ütőképes, modern és morálisan magas szinten lévő magyar hadsereg álljon rendelkezésre.

Fotó: Matey István

„Magyarország vállalta, hogy az első vonalban fogja meg azt a terrorszervezetet, amely fenyegeti hazánkat és Európát.”

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnokhelyettese hangsúlyozta ezt csütörtökön a debreceni Kossuth Laktanyában, az Irakból hazatért MH Iraki Kiképzés Biztosító Kontingens 7. váltásának ünnepélyes visszafogadó ünnepségén. A kontingens gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják.

A lövészdandár által megrendezett alkalmon az elöljáró emlékeztetett: a kontingens visszatért katonái mentorálták, felkészítették azokat a bajtársaikat, akik nap mint nap küzdöttek az Iszlám Állam ellen. Ezáltal nekik is köszönhető annak a tömeges migrációnak a megakadályozása, amely 2015-ben fenyegette hazánkat.

– Kiváló munkát végeztek, nagyon büszkék vagyunk a teljesítményükre! – jelentette ki a parancsnokhelyettes. A több mint 150 katona előtt a tiszt leszögezte azt is, hogy a veszély, a fenyegetés nem szűnt meg, a munkát tovább kell végezni, és ma is nagyon fontos, hogy ne érkezzenek terroristák hazánkba és Európába. Elmondása szerint az is cél, hogy olyan ütőképes, modern és morálisan magas szinten lévő hadsereg álljon rendelkezésre, amely alkalmas arra is, hogy Magyarország érdekeit képviselje.

 

– Az a tapasztalat, tudás, amelyet visszahoztak, mindenképpen szükséges és fontos ebből a szempontból. A Magyar Honvédség továbbra is nagyon komolyan veszi a NATO-felajánlásokat, és ennek érdekében nemcsak technikai, hanem kiképzési megújulás is zajlik a berkeiben. A katonák tudása, áldozata az, amely a Magyar Honvédség erejét képezi, s erre nagyon büszkék vagyunk – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor altábornagy.

Az ünnepségen Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is köszöntötte az alakulat tagjait. A parancsnok örömét fejezte ki, hogy hazatértek a dandár katonái, és a hazájuktól több ezer kilométerre is sikeresen teljesítették a rájuk bízott kiképzési és őrzés-védelmi feladatokat. Az ezredes ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptembertől már újabb nagy feladatok várnak az alakulatra, majd pedig 2020-tól ismét szerepet kell vállalniuk a dandár katonáinak a koszovói és az iraki békemissziókban.

Az ünnepség végén „Külszolgálatért” kitüntetéseket vehettek át az alakulat tagjai.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában