kis kertemben

2019.05.24. 08:12

Eta néni és a nőszirmok

Biharkeresztes lakói közül sokan megcsodálják, de még a határon túlról is érkeznek érdeklődők.

Fotó: Juhász Angéla

Mári Sándorné kiskertjében bizonyára sokan megfordultak már. Eta néni, ahogy a városban sokan ismerik, 13 évvel ezelőtt két csodálatos nőszirom nevű virágot kapott Sárrétudvariból.

Nagyon megtetszett neki ez a virág, és tudatosan kezdte el őket gyűjteni. Bármerre jártak a férjével az országban, mindenhonnan hozott egy-két különböző színű virágot. Ma már 34 színben díszeleg az udvarán a nőszirom. A sárga színnek négy változata, kékből a búza, sötét és az égszínkék, bordó, fekete, többféle cirmos, barackvirág színű, de a fehér is megtalálható közöttük. A virágfejek nagysága és mérete különböző.

Fotó: Juhász Angéla

Ha lehet, ültessük el azonnal

A virágot kedvelő tulajdonos szerint a növények érzik, hogy gondoskodva és szeretettel bánik velük. Eta nénitől szinte használati utasítást lehet kapni az ültetéssel és ápolással kapcsolatban: – Ha valakitől kapunk vagy vásárolunk egy-egy tő virágot, azt lehetőleg azonnal ültessük el, bár hűvös, száraz helyen néhány napot kibír károsodás nélkül. Az elültetett növény az évek során a földben szétterjed, újabb csoportokat és szárakat hoz. Az új hajtásokat nyugodtan leválaszthatjuk az anyanövényről, és tetszés szerint tovább szaporíthatjuk. Ritkítani is kell, mert a talpa megöregszik, lyukacsossá válik, és ez a virág pusztulásához is vezethet.

Fotó: Juhász Angéla

Többen meg szokták nézni ezt a csodálatos virágtengert. Ismerősök, sőt a határon túlról, Romániából is jöttek és kértek a tövekből. Természetesen mindenki kap belőle, hiszen nem meggazdagodni szeretne belőle, csupán e számára oly kedves virágból minél több embernek szeretne adni.

Juhász Angéla

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában