Helyi közélet

2019.03.20. 09:59

Zsebbe vágó dolog új építésű lakáshoz jutni

Debrecen - A jó paraméterekkel bíró társasházi lakások gyorsan gazdára találnak.

Debrecen - A jó paraméterekkel bíró társasházi lakások gyorsan gazdára találnak.

  • A cívisvárosban jelenleg egy kevésbé frekventált, nagyobb méretű, új építésű lakásnál 500 ezer forinttól indulnak a négyzetméterárak, de egy a belvárosban lévő, exkluzív, nagy teraszos otthon esetében nem ritka a 700 ezer forint fölötti ár sem.
  • Ennek eredménye, hogy manapság egyre többek figyelme fordul a kiemelt kertvárosi övezetben lévő sorházak felé, hiszen ezeknek a jellemzően kertkapcsolattal és garázzsal is bíró ingatlanoknak az ára megegyezik egy belvárosi ingatlanéval.
  • Az előbbiek azért is népszerűek, mert ilyen típusú ingatlanból kevesebb van a piacon, így ezeknek a kiadhatósága és az eladhatósága is jó.
  • Noha az elmúlt években országszerte emelkedett az újonnan épült lakások száma az országban, aki Debrecenbe szeretne gyorsan kedvezményes 5 százalékos áfakulcsú új építésű lakáshoz jutni, annak valószínűleg várnia kell a következő évig.

    Sok függ a rendezési tervtől

    – Ahogy az egész országban, itt is szépen megemelkedtek, magasan vannak a telekárak – hívja fel a figyelmet Baráth Norbert, a Duna House egyik debreceni franchise-partner irodavezetője. – Főleg igaz ez azokra a házhelyekre, amelyek újabb építésű övezetekben helyezkednek el illetve azokra, amelyek alkalmasak társasházak építésére, azaz nagyobb telekhányaddal bírnak és szép számmal lehet lakóegységet elhelyezni rajtuk. Ez függ az adott zóna rendezési tervétől, hogy mit enged meg: például mennyi lakóegységet, mennyi százalékos beépítettséget, ezek nagyban befolyásolják a telekárakat. Debrecenben a beruházók leginkább a társasház építésre alkalmas telkeket keresik, amit szem előtt tartanak az, hogy lakóegységenként mennyi a telekhányad. Amennyiben ez 10 millió forint alá esik az már jónak mondható, főleg a kiemelt övezetekben – mutat rá.

    Félmilliótól

    A cívisvárosban folyamatban lévő építkezések lakásainak túlnyomó része már értékesítve van, választani inkább azokból lehet, amelyek építése most kezdődött vagy hamarosan fog. Ezek közül nagyon kicsi azoknak a lakhelyeknek az aránya, amelyek még ebben az évben átvehetők lesznek és 5 százalék áfa alá esnek.

    Baráth Norbert elárulta, Debrecenben 500 ezer forinttól indulnak a négyzetméterárak, melyek egészen 750 ezerig is felkúszhatnak. Előbbi árfekvésbe a kevésbé frekventált, nagyobb méretű, új építésű; utóbbiba pedig a belvárosban lévő, exkluzív nagy teraszos otthonok esnek. Természetesen ezeket az árakat befolyásolja a műszaki tartalom, az elhelyezkedés és az alapterület; egy kisebb lakás négyzetméterára magasabb, míg egy 80 négyzetméter fölöttié alacsonyabb.

    Kurrens a kertváros

    – A jó elhelyezkedésű, jó paraméterekkel bíró társasházi lakások gyorsan gazdára találnak. A kiemelt kertvárosi övezetben lévő sorházak jelenleg egy belvárosi lakás árából már megvásárolhatók, tehát egy 90 négyzetméteres, garázzsal, kertkapcsolattal rendelkező lakóhely ára megegyezik egy a központban elhelyezkedő 70-75 négyzetméteres, kocsibeálló nélküli lakóegységével, így egyre többen fordulnak az előbbi felé, például a Hatvan utcai kertben. Mivel az ilyen típusú ingatlanokból egyre kevesebb van, ezért igen piacképesnek számítanak, ami élénkíti a befektetői érdeklődést is – fogalmazott az ingatlanpiaci szakember.

    MSZ


    [related-post post_id="4171203"]

    [related-post post_id="4156489"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában