Helyi közélet

2019.03.19. 15:04

Történelmi verseny döntőjébe jutott a TÁG csapata

Debrecen - Csató Bence, Fazekas Viktória és Silling Dorottya alkotja a csapatot, amely továbbjutott az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe.

Debrecen - Csató Bence, Fazekas Viktória és Silling Dorottya alkotja a csapatot, amely továbbjutott az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjébe.

Két napon át, február 21-én és 22-én tizennégy vidéki, három határon túli, valamint hat budapesti középiskola összesen harminc háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérte össze tudását a verseny középdöntőjében. Az idei téma Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században. A fókuszban az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.

– Azokat a képességeket szeretnénk fejleszteni, amelyek az iskolai oktatásnak nem mindig állnak a középpontjában: a kreativitást, a kooperációt, a kommunikációt és az önálló kutatómunkát. A verseny harmadik évada is alátámasztja, hogy jó úton járunk, hiszen rendkívül magas színvonalú, sokszor publikálásra alkalmas prezentációk és kisfilmek születtek, néha teljesen ismeretlen, újonnan feltárt huszadik századi sorsfordítókról – emelte ki Foki Tamás, a zsűri elnöke, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemszakos igazgatóhelyettese értékelésében.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezett eseményről 14 csapat jutott tovább az április 27-i, kismartoni döntőbe, köztük a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapata, akiket dr. Sztancs Lászlóné készített fel a megmérettetésre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában