Helyi közélet

2019.03.29. 15:43

Pénzügyi ösztönzők a testület előtt: ezekről is döntöttek a debreceni közgyűlésen

Debrecen - Igennel szavaztak a debreceni önkormányzati képviselők a csütörtöki ülésen arra a javaslatra, hogy Vinczéné Simon Nikolett, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda jelenlegi vezetője, akinek megbízása 2019. július 31-én lejár, második ciklusban is igazgathassa tovább az intézményt, pályáztatás nélkül.

Debrecen - Igennel szavaztak a debreceni önkormányzati képviselők a csütörtöki ülésen arra a javaslatra, hogy Vinczéné Simon Nikolett, az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda jelenlegi vezetője, akinek megbízása 2019. július 31-én lejár, második ciklusban is igazgathassa tovább az intézményt, pályáztatás nélkül.

Erre akkor van lehetőség, ha az intézményvezető ismételt megbízásával a fenntartó és a nevelőtestület legalább kétharmada egyetért, illetve bizonyos szakmai feltételek teljesülnek. A jelölt rendelkezik e feltételekkel, az óvoda nevelőtestülete pedig a február 25-én tartott ülésén titkos szavazással egyöntetűen támogatta őt – áll az előterjesztésben.

Több pótlék

2019. július 31-én 12 óvoda vezetőjének jár le a magasabb vezetői megbízása (közülük egyik az Alsójózsai Kerekerdő Óvoda), és további négy intézmény (a Boldogfalva Óvoda, a Homokkerti Pitypang Óvoda, az Ispotály Utcai Óvoda és a Szabadságtelepi Óvoda) igazgatója az év második felében nyugdíjba vonul. Így összesen 15 pályázatot ír ki a város óvodavezetői pozíciókba.

Az erről szóló előterjesztés tárgyalásakor Korcsog György (DK) szóvá tette, hogy az óvodavezetőknek adható minőségi pótlékot az önkormányzat a minimális 40 százalékban határozta meg, és hatvan százalékos pótlékot javasolt. Komolay Szabolcs alpolgármester válaszában elmondta: ezen épp most változtatnak, szeptembertől differenciálják a pótlékot az óvoda mérete, gyereklétszám, és a telephelyek száma szerint, így a pótlék mértéke 40-ről akár 90 százalékig emelkedhet. A változtatásról az óvodavezetőkkel egyeztettek, a költségvetésben megvan a fedezete. Papp László megjegyezte, tavaly több intézménynél igen nehéz volt a státuszt betölteni, ezért is szükséges a pénzügyi ösztönző.

Szerződéskötésre, illetve -módosításra kerül sor az orvosi ügyeleti ellátás kapcsán. A házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást 2019. január 1. napjától a Klinikai Központ biztosítja, az ellátásra vonatkozó finanszírozási szerződéssel viszont a Kenézy-kórház rendelkezik, mellyel a város korábban szerződött, s mely intézmény 2017-ben beolvadt a Debreceni Egyetembe. A Klinikai Központ a fogorvosi ügyeleti ellátást, a védőnői és az iskola-egészségügyi ellátást 2019. július 1. napjától fogja végezni.

Volt kollégium használatba adása

A Bajcsy-Zsilinszky utca 31. szám alatt található 786 négyzetméter nagyságú, „kollégium” megnevezésű ingatlan (mely valamikor a Fazekas Mihály Általános Iskoláé volt), 2012. április óta üresen áll, állapota leromlott. Műemléki környezetbe tartozó védett ingatlan, ami azt jelenti, hogy fenntartása, karbantartása, illetve felújítása a sajátos jogszabályi előírásoknak és a településképi követelményeknek megfelelően történhet. A Debreceni Zsidó Hitközség azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy szeretnék ingyenes használatba kapni a szóban forgó, a hitközségi székházuk szomszédságában lévő ingatlant, melyben időskorúak nappali ellátását biztosító intézményt kívánnak üzemeltetni, bővítve szociális szolgáltatásaikat, melyre egyre nagyobb igény mutatkozik a városban – áll az egyik előterjesztésben. A javaslat azt a feltételt köti ki, hogy a fenntartással, rendeltetésre való alkalmassá tételével kapcsolatos valamennyi kötelezettség és költség a használat ideje alatt a Hitközséget terheli.

A napirendi pont tárgyalásakor Ágoston Tibor (Mi Hazánk Mozgalom) rákérdezett, hogy áll Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke „pénzelszámolási problémával” kapcsolatos ügye. Papp László elmondta, nem Horovitz Tamás, hanem a Hitközség kapja használatba az épületet, egyébként bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, tehát „képviselő úr is nyugodt lelkiismerettel megszavazhatja az előterjesztést”. Ennek ellenére Ágoston Tibor nemmel szavazott, a többiek egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

Pályavilágítás korszerűsítése

Igennel szavazott a testület arra is, hogy a város anyagilag hozzájáruljon a Gyulai István Atlétikai Stadion atlétikai pályája világítórendszerének felújításához.

A közgyűlés 2017. novemberében döntött arról, hogy részt vesz a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) programjában 170 millió forintos támogatás igénybevételével, az önkormányzat tulajdonában lévő Gyulai István Atlétikai Stadion 400 méteres atlétikai pályája és futófolyosója felújítása érdekében. A támogatáson felül az önkormányzat biztosítja a megvalósításhoz szükséges 27 százalékos áfa tartalom forrását, 45,9 millió forintot, így a beruházás teljes összege 215,9 millió forint lesz.

A projekt keretében 2018-ban csak a stadion teljes burkolatcseréje valósult meg. A közbeszerzésben kiírt műszaki tartalom a teljes burkolatcserét és opcionálisan a pályavilágítás korszerűsítését tartalmazta. A támogatás elszámolása során nettó 5,9 millió forint összegű megtakarítás keletkezett, mely összeget az önkormányzat a stadion atlétikai pálya világítórendszereinek felújítására kívánja felhasználni. A megvalósítás költsége 27,8 millió forint + 7,5 millió forint áfa, összesen 35,3 millió forint.

A MASZ a Gyulai István Atlétikai Stadion felújításának II. ütemében a világítás korszerűsítésével közvetlenül összefüggő költségek hiányzó fedezetét (azaz nettó 21,9 forintot) újabb támogatási szerződés keretében biztosítja az önkormányzat részére. Ez vissza nem térítendő támogatás, intenzitása 100 százalékos. A projekt nem utófinanszírozott.

Mivel a korábbi 170 millió forintos támogatásnál keletkezett 5,9 millió forintnyi maradvány, az ehhez társuló áfánál is van 1,59 millió forint megtakarítás. Mindezek alapján az önkormányzatnak a most tervezett, bruttó 35,3 millió forint értékű beruházáshoz (a korábbi megtakarításon felül) 5,9 forintnyi áfa összegét kell biztosítania, ami a 2019. évi költségvetésében rendelkezésre áll.

Beszámolók

Elfogadta a testület több cég 2018. évi számviteli beszámolóját is.

Így az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft-ét 114,5 millió forintos mérlegfőösszeggel és 1,8 millió forint adózott eredménnyel; valamint a DEHUSZ Debreceni Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-ét mínusz 418 ezer forint adózott eredménnyel. Továbbá a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. beszámolóját 3,5 millió forint mérlegfőösszeggel és 11 ezer forint adózott eredménnyel, és a tavaly decemberben alapított Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft-ét 27,9 ezer forint mérlegfőösszeggel, illetve nulla forint adózott eredménnyel.

Döntött a közgyűlés arról is, hogy Czövek Lajos néhai karnagy domborműves emléktáblát kap egykori lakóházán, az Arany János utca 20. szám alatt.

SzT


[related-post post_id="4186664"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában