Helyi közélet

2019.03.03. 13:54

A vonzó távoli tájaknak veszélyei is vannak

Debrecen - Életveszélyes állapotokat is elkerülhetünk azzal, ha felkészülten kelünk útra.

Debrecen - Életveszélyes állapotokat is elkerülhetünk azzal, ha felkészülten kelünk útra.

Amikor már az utolsókat rúgja a tél, szinte mindenki arra vár, hogy jó mélyre elpakolhassa a meleg ruhákat és búcsút inthessen a hidegnek. Számtalan olyan ember van, akik imádnak a télből a nyárba utazni, turistaparadicsomokat meghódítani. Azt vallják, hogy sokkal nagyobb élmény februárban elmenni üdülni, nyáron pedig itthon élvezni a napsütést. Vakációzni mindenki szeret, azonban nem szabad elhanyagolni a felkészülést, az utazás számtalan egészségügyi kockázattal jár, amiről dr. Felkai Péter docens, a Debreceni Egyetem Utazásorvostani Tanszéki Csoport vezetője beszélt lapunknak.

Veszélyes területek

– Manapság a legfelkapottabb úti célok közé tartozik Thaiföld, ahol számtalan veszély fenyegeti a turistákat, többek között az utazási hasmenést emelném ki, melynek kiváltó oka a kórokozókat tartalmazó ételek és italok fogyasztása. Valamint ezeken a területeken vigyázni kell a halételekkel, számos ételmérgezésről számolnak be a turisták, melyet az állatok által termelt toxinok okoznak. A magyarok nagyon szeretik a szép tájakat, fakultatív programokat, amelyekben Egyiptomban és a Kanári-szigeteken is lehet részük a nyaralóknak. Viszont a piramisok világában nemcsak a gyomorrontással kell számolni, hanem a utazók testi épségét veszélyeztető erőszakos cselekményekkel, valamint búvárkodni is csak itthon megszerzett engedély birtokában merüljön az utazó! A Kanári-szigeteken nem szükséges a védőoltás, de a napfény magas UV sugárzása elleni védekezés elengedhetetlen. Megannyi csodás hely mellett meg kell említenem Floridát is, mint felkapott úti célt, hiszen a hoteleiről, látnivalóiról (Disneyland) ismert állam látogatása is sok kockázattal jár. A gyermekek és a felnőttek is egyaránt szeretik, de sajnos, a bűnözés magas fokú, ezért elkerülendők a kihaltabb városrészek, továbbá a trópusi erdők, mocsarak környéke, ahol aligátorokkal és óriáskígyókkal is találkozhatunk. Számolni kell azzal is, hogyha megbetegszünk, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a magánkórházakban borsos árak uralkodnak, viszont sokszor szegényes ellátást kapunk a pénzünkért – mondta a szakember.

Négy „f” betartása

Hiába minden diéta és fogyókúra, nyaralás alatt ritka az, aki ne szeretne kicsit „bűnözni”, egzotikus és különleges ételeket megkóstolni. A kikapcsolódás alatt megengedjük magunknak, hogy finom koktélokat és helyi specialitásokat kipróbáljunk, viszont sokszor csak az ügyel a biztonságos étkezésre igazán, aki már egyszer megégette magát. – Általában a túlfűszerezett különlegességeket kezeljük óvatosan, hiszen ezek gyomorgörcsöt, akár hasmenést is okozhatnak, akárcsak a nem higiénikusan elkészített ételek. Elsődleges aranyszabály a trópusokra utazóknak, hogy csak gyárilag palackozott vizet igyanak, azt használják fogmosásra, valamint azzal öblítsék le a protézist is! A gyermekekre az utazások alatt is nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, evőeszközeik elmosása is palackozott vízzel történjen. Kerüljük az utcai árusoktól vásárolt ételt és italt, valamint a fagylaltot, ezenkívül az üdítőnkbe soha ne kérjünk jégkockát.

– Azt szoktam mondani, hogy csupán négy „f”-et kell betartanunk, ezek a következőek: fejtsük le a gyümölcsök és a zöldségek héját, hiszen sokszor nem elég megmosni őket, akár maga a mosóvíz is fertőzhet. Forraljuk fel a vizet, csapvizet soha ne fogyasszunk, csak gyárilag lezárt, palackozott vizet igyunk. Amit csak lehet főzzünk meg, hiszen köztudott, hogy a sütés-főzés megöli a kórokozókat. A legfontosabb „f” talán akkor lép életbe, ha adott helyzetben az előző három közül egyik sem megoldható, akkor el kell felejteni a kínálkozó finomságokat – tette hozzá Felkai doktor.

Előzetes vizsgálat

Az utazásorvostan szakértője hangsúlyozta, ha bármilyen allergiás reakció lépne fel a nyaralás alatt, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, ne próbálkozzunk öngyógyítással. Az allergiás kórtörténettel élők szedjék az otthoni kezelőorvos által felírtakat, úgy járjanak el, ahogy az ajánlotta. Ha esetleg állapotuk nem javulna, vagy a tünetek erősödnének, akkor a helybeli orvos által nyújtott ellátás javasolt. – Napjainkban többen megtehetik, hogy külföldre utazzanak, számtalan kedvező foglalási lehetőség közül lehet választani, ami lehetővé teszi, hogy akár gyermekek és idősek is világot lássanak. A gyermekeknek azonban törékenyebb a szervezetük, míg az idősebbeknek sokszor több krónikus betegségük is lehet. Éppen ezért fel kell készülni a hirtelen hőmérséklet-változásra is, ami árthat a magas vérnyomásban szenvedőknek, a szívproblémával élőknek. Utazás előtt érdemes előzetes orvosi vizsgálatot kérni, valamint ajánlott az addigi gyógyszerelés áttekintése. A repülőúton magas a felső légúti infekciók veszélye, többen panaszkodnak megfázásra, náthára, erre is érdemes felkészülni – figyelmeztet a szakember.

Első a biztonság

A megfelelő utasbiztosításról sokan nem gondoskodnak, ami elég nagy hiba. Szinte elhanyagolható összegért köthetünk biztosítást, mindössze napi néhány száz forintért biztonságban tudhatjuk magunkat, ami egy tengerparti nyaralást nagyban gondtalanná tehet. Sokan csak akkor jönnek rá, hogy mekkora bajban vannak, amikor nem kapnak megfelelő ellátást, „futniuk” kell a segítség után. A szakember tájékoztatott arról is minket, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha utazási biztosítást keresünk. – Nem az orvosi kezelés összegének minél magasabb fedezete számít, hanem, hogy kiterjedjen arra a területre is ahova utazunk, tartalmazza a harmadik félnek okozott kár fedezetét is. Általában legyen benne a betegség esetén a hozzátartozó kiutazásának lehetősége (gyermekek betegsége esetén erre nagy szükség van) és tartalmazza a biztosítás a poggyászkárt is. Európában érdemes az utasbiztosítás mellé kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát is – tette hozzá. Ha védőoltás szükséges, akkor azt utazás előtt legalább egy hónappal fel kell venni.

Útipatika

Az utazásorvostan szakértője szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az útipatikára, vannak olyan általános gyógyszerek, melyek nélkül nem érdemes elindulnunk. – Legyen nálunk fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, nem szteroid gyulladáscsökkentő, rehidratáló por (kiszáradáskor, hasmenéskor), kötszer. Érdemes egyszer használatos tűt és fecskendőt is vinni, valamint hasfogót. Ezek a gyógyszerek vény nélkül is beszerezhetők. Azonban ne feledjük, hogy ezen gyógyszerek szedése nem pótolja az orvosi vizsgálatot külföldön sem. Legyen a gyerekeseknél lázmérő és lázcsillapító kúp is. Hangsúlyt kell fordítani a krónikus betegségben szenvedőkre, az általuk rendszeresen szedett gyógyszereikből tartalékot is szükséges vinni, mennyiségüket elosztva a bőrönd és a kézitáska között. Gondolni kell arra, ha esetleg valamelyik gyógyszer elkeveredne, ezért érdemes a háziorvostól a gyógyszerek szükségességét és adagolását feltüntető igazolást vinni magunkkal – mondta végül Felkai doktor.

- Nagy Emese -


Védőoltások

A védőoltásokat az utazás előtt legalább egy hónappal kell felvenni, hogy a vakcina kifejthesse hatását.

  • Thaiföld: Hepatitis, typhoid, sárgaláz, japán encephalitis, malária
  • Egyiptom: Hepatitis, typhoid
  • Florida: influenza, pneumokokkusz elleni vakcinák
  • Kanári-szigetek: Hepatitis A+B, esetleg veszettség elleni védekezés

  • Az EU-kártyáról

    A szakember elmondta, az EU-kártya külföldön az ellátást igénylő betegségek szükséges mértékig való ellátását fedezi akkor, ha a helyi egészségügyi szolgáltató az adott ország társadalombiztosításával szerződésben van. Mivel Magyarországon (és a többi, volt szocialista országban is) minden egészségügyi szolgáltató állami kézben volt, természetes, hogy mindegyik finanszírozását a központosított Társadalombiztosítási Intézet végezte. Nyugat-Európában azonban az egészségügyi ellátók többsége magántulajdonú, és közülük kevesen vannak a helyi társadalombiztosítással szerződésben, következésképpen nem fo­gad­ják el az EU-kártya által biztosított fedezetet. Ez okozza – még a mai napig is – a kelet-európai régió utazóinak tévedését.


    [related-post post_id="4153902"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában