Helyi közélet

2019.03.26. 10:14

360 fokos videó: csonkolt tüdővel is a zene rabja

Debrecen - Klapek Gabriella soha nem adja fel, újabb debreceni zongoraestre készül.

Debrecen - Klapek Gabriella soha nem adja fel, újabb debreceni zongoraestre készül.

Egy igazán színes egyéniség otthonában jártunk: Klapek Gabriella zeneszerzői, zongoraművészi oldalát ismertük meg közelebbről. Lakásának minden négyzetméterén a kifinomultság tükröződik; a szalonban impozáns zongora áll, melyet Gabriella meg is szólaltatott a kedvünkért. Főként azokat a darabokat hallhattuk – kotta nélkül –, amelyeket Bartalovics Zoltán pécsi költő verseihez írt.

– Nem kottázok le semmit, eleget tanultam kottából 5 éves korom óta. Édesanyám zongoratanár volt, és bizony szerette volna, ha zongoratanárnak állok, de tudtam, hogy ebből nem lesz semmi – idézte föl Gabriella.

Az abszolút hallású debreceni zongoraművész 1971-ben kezdett el a Kodály Kórusban énekelni. Az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel, tüdőcsonkolás miatt az éneklésről valamelyest le kellett mondania.

Az életemben három olyan konkrét esemény volt, amit más nem úszott volna meg. Nem tudom, miért, de visszajöttem mind a háromszor. Legutóbb leállt a tüdőm, ezért csonkolni kellett. De volt, aki várt: egy költő, egy cica és a társam."

Gyümölcsöző kapcsolat

Klapek Gabriella a debreceni Benedek Elek Könyvtárban nemzetközi díjas, hímezve festő iparművész kiállítóként, valamint zongoraművészként, zeneszerzőként és dalszövegíróként is megmutatta már magát. Egyik estjén ajánlották figyelmébe Bartalovics Zoltán pécsi költőt, a CINKE Program alapítóját és kulturális vezetőjét. Az évek alatt igen gyümölcsöző barátság szövődött a két művész között.

– A hatvanhatodik születésnapomra megírta a Prognátusz című verset, onnantól kezdve nekem „végem volt”, megírtam neki a Messát. Az első pillanatban megihletett. Valahogy kezdtünk összehangolódni: eljátszottam neki valamit, s ő beleérzett. Csodálatos erdélyi stílusa van, úgy ír, ahogy édesanyámék beszéltek otthon. A történelmi családunk utolsó élő leszármazottja vagyok, és egyszer csak otthon kezdtem magam érezni, amikor ő beszélt vagy írt – osztotta meg Gabriella.

Nincs távolság

Bár több száz kilométer választja el a két művészt egymástól, a távolság nem áll munkájuk útjába, Egy vers – egy zenemű sorozatuk járt már Budapesten és Pécsett is, most újabb debreceni esttel készülnek. Március 30-án a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának pódiumtermében a Tavaszi románc című előadáson nyolc vers és az azokhoz írt nyolc zenemű csendül fel.

– Zoltán érzi, látja a zenét, olyan igényes, hogy bizony csak tőle fogadok el kritikát. A szüleim után ő az első olyan ember, aki tiszta szívvel jót akar nekem, ezért örökké hálás vagyok; valószínűleg azért maradtam életben, mert ő van – vallja Gabriella.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="4175252"]

[related-post post_id="4003851"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában