Helyi közélet

2019.02.06. 08:21

Megújulnak a Libakert parkjai

Debrecen – Napok óta motoros fűrészek hangját lehet hallani Debrecen libakerti városrészében, a Füredi út és a Dózsa György utca sarokhoz közeli belső parkban.

Debrecen – Napok óta motoros fűrészek hangját lehet hallani Debrecen libakerti városrészében, a Füredi út és a Dózsa György utca sarokhoz közeli belső parkban.

Fákat vágnak ki néhány napja Debrecen libakerti városrészében, a Füredi út és a Dózsa György utca sarok közelében. Az internetes közösségi oldalakon ezt bemutató fotókat több százan kommentálták. A hozzászólók nagy része környezetpusztításról beszél.

Játszóteret építenek

Információink szerint itt folytatják a decemberben a közelben, az Arany János parkban megkezdett, majd a hideg miatt felfüggesztett lakótelepi közterület rekonstrukciót. Ennek keretében például egy olyan új játszótér létesül a területen, amit kerekesszékkel is meg lehet közelíteni.

Ezen túlmenően növelik és megújítják a zöldfelületet a Dózsa György és Viola utcák közötti tömbbelsőben. Más játszóterek is megváltoznak a környéken, a Delikát névre hallgatót bővíteni akarják.

Átfogó rekonstrukció

A tervek szerint a folytatásban gyomtalanítanak, eltávolítják a veszélyes faágakat, több mint tízezer új cserjét és csaknem 30 fát ültetnek. Díszkövekkel burkolják le a járdákat, sétányokat. Új padokat, hulladékgyűjtőket helyeznek ki, kicserélik az elhasználódott padokat, valamint kerékpártárolókat telepítenek. Új, környezetbarát a közvilágítási rendszert telepítenek.

Az Arany János téren és környezetében a zöldfelület rekonstrukcióján túl szintén felújítják a játszóteret, zajmentes gumiburkolatra cserélik a sportpálya fedését és új hálókat is elhelyeznek. A cél, hogy ez a terület sport-, szabadidő- és pihenőövezetté váljon. A Libakerti Könyvtár udvarán is lesznek játszótéri elemek, ezenkívül magaságyás létesül, és ellipszistrénert is telepítenek ide.

Új parkolóhelyek

Elbontják a nem szabványos, az előírásoknak nem megfelelő játszóelemek és az aszfaltozott felületeket a Dózsa György utcán, néhány eszközt (hinta) felújítva visszatelepítenek. A sportpálya kerítésének elbontásával és a padka rendezésével lehetőség nyílik parkolásra is.

A 60 db parkoló a Szegfű utca, Ifjúság utca, Úrhajósok tere és a Könyvtár mellett a padkák rendezésével kerül kialakításra.

KRESZ-pálya is lesz, sőt a Füredi út és az Egyetem sugárút sarkon, a hajdani, ikonikus, forgó szökőkút helyén újból egy szép parkban gyönyörködhetünk.

Azért, hogy megelőzhetőek legyenek a rongálások és az esetleges bűnesetek, az Arany János téren és az Ifjúság utcán térfigyelő kamerákat helyeznek ki.

Belvárosi beruházások

A Zöld város program keretében 11 városrészben újulnak meg a közösségi terek több mint 6 milliárd forintból.

Az összes nagyobb debreceni lakótelep közterületeit modernizálják. A Libakert és a Dobozikert után a Belváros bizonyos részei kerülnek sorra. Ennek keretében átalakul a Dósa nádor tér és a Virágpiac.

Az összes nagy lakótelep

A lakótelepek közterületeinek felújítását a Doboziban, a Sestakertben és az Újkertben folytatják. Ezután következik a Sóház lakótelep, a Tócóskerti lakótelep, valamint a Tócóvölgyi lakótelep. Az Őrváros Programban a Bem és a Petőfi tér korszerűsítése is szerepel.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában