Helyi közélet

2019.02.12. 16:49

360 fokos videó: időutazás játékokon keresztül

Debrecen - A játék régebbi, mint a kultúra címmel nyílt kiállítás a debreceni Vojtina Bábszínházban. A tárlat részleteiről Láposi Terka, a kiállítás kurátora beszélt nekünk.

Debrecen - A játék régebbi, mint a kultúra címmel nyílt kiállítás a debreceni Vojtina Bábszínházban. A tárlat részleteiről Láposi Terka, a kiállítás kurátora beszélt nekünk.

Bíró Zsolt és Szabó Kornél játékgyűjtők kollekciója tekinthető meg a színház előterében és kiállítótermében. 1948 és 1990 közötti darabok csodálhatóak meg, amik több generáció játékkultúráját ölelik fel. A nagymamától az óvodásig mindenki talál kedvére valót, hiszen az idősebbeket temérdek szép emlék fűzi a tárgyakhoz, míg a fiatalabbak számukra új játékokat fedezhetnek fel.

Ez sokkal több annál, minthogy pár évtized játékkultúrájából egy nézőpontot bemutatunk, ez egy hatalmas időutazás annak, aki megnézi.”

Ami hangsúlyozandó, hogy 1957-től megalakult Debrecenben a Műanyagipari Szövetkezet, csak ők gyártottak játékokat az országban. Egészen 1987-ig működtek, és még most, 2019-ben is sok háztartásban fellelhetőek az általuk készített játékok.

A játékok mellett a retró bútordarabok és elektromos eszközök is helyet kaptak, hogy jobban visszaadják a korszak szocialista realista stílusát – osztotta meg gondolatait Láposi Terka.

A kiállítás március 10-ig látogatható.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában