Helyi közélet

2017.12.20. 11:26

Rendőr a Fazekasban: interaktív beszélgetés a balesetmegelőzésről

Debrecen - A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai általános iskolai előadáson hívták fel a gyerekek figyelmét a közlekedési szabályokra.

Debrecen - A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai általános iskolai előadáson hívták fel a gyerekek figyelmét a közlekedési szabályokra.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai december 18-án a helyi Fazekas Mihály Általános Iskola diákjainak tartottak balesetmegelőzési előadást. A rendőrök felhívták a gyerekek figyelmét a közlekedési szabályokra, különös tekintettel a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre, valamint a látni és látszani elv fontosságára. Az egyenruhásokkal az interaktív beszélgetés során az iskolások átbeszélték a helyes közlekedési magatartásokat, amellyel megelőzhetőek a balesetek.

A rendőrség arra kéri a szülőket és a közlekedőket, hogy különösen ügyeljenek a gyermekekre. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, amelyhez – megnövelve a balesetveszélyt – hozzátársul a téli időjárás, csúszós útszakaszok, rossz látási viszony.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért - ahol gépjármű-közlekedés van - mindenhol potenciális veszélyek leselkednek rájuk: a forgalmas, vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó-pihenő övezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban.

Ugyanakkor a gyermekkorúaknak van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk: ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában