Helyi közélet

2017.12.06. 14:34

Nehezen megművelhető talajt hozott a november

Hajdú-Bihar - Szent András havában is enyhébb, a térség legnagyobb részén csapadékosabb volt az idő a megszokottnál. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Hajdú-Bihar - Szent András havában is enyhébb, a térség legnagyobb részén csapadékosabb volt az idő a megszokottnál. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Igen változatos, szép fokozatosan csökkenő hőmérsékletű hónapon vagyunk túl az idei novemberrel.

A sorozatosan egymást váltó anticiklonok, ciklonok, valamint azok frontjai következtében gyakran volt változékony az idő, de az első dekádban még tartotta magát az enyheség, sokfelé +15°C feletti csúcshőmérsékletekkel. Éjszakánként már ekkor is előfordult fagy a térségben, helyenként mínusz 2, mínusz 3 fokos hideggel. Tizedike táján az addigi derűs, enyhe, a mezőgazdasági munkákra ideális napokat kiadós csapadékhullámmal lehűlés követte.

Délnyugaton kevesebb esett

A második dekád lassú, de biztos további lehűlést hozott, a hőmérséklet már csak elvétve tetőzött 10 fok felett és ismét többfelé alakult ki fagy egy-egy szélcsendes, derült hajnalon. Jelentős csapadék az időszak elején és végén is hullott, összességében egyenletes volt annak időbeli eloszlása. Huszadikát követően átmeneti felmelegedés, majd ismét erőteljes lehűlés következett, éjszaka kiterjedt, esetenként már erősebb fagyokkal, de általában véve is mínusz 1 – mínusz 6 fokos minimumokkal. A csúcshőmérséklet eleinte 10 fok körül alakult, majd +5 fok köré, sőt néhány napra az alá esett vissza.

A harmadik dekád sem múlt el számottevő csapadék nélkül, olyannyira, hogy Észak-Tiszántúl legnagyobb részén épp akkor hullott a novemberi csapadék zöme. A havi összeg általában 50–75 mm között alakult, délnyugatról északkelet felé haladva növekvő mennyiségekkel. A legkevesebb esőt (45–50 milliméter) Hajdú-Bihar délnyugati peremén mértük, míg a legtöbb (60–75 milliméter) Szabolcs megye északi-északkeleti csücskében, Beregben és a Szamosközben hullott. Mindez a fenti eloszlásban 10–40 százalékos pozitív csapadékanomáliát jelentett a térségben.

A havi középhőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól ugyancsak pozitív, 1–1,5 °C-os volt az időszakban. Napfényből többnyire átlag körüli mennyiség jutott a hónapban a térségnek, inkább csak a déli, délkeleti vidékek örülhettek 5–8 százalékos napfénytöbbletnek, másutt a borongós, felhős idő volt túlsúlyban. A sok csapadékos nap nemigen kedvezett a szabadföldi munkák végzésének, gyakran volt sáros, ragadós a talajfelszín. A hónap végén erősen lehűlő levegő ellenére sík vidéken hó viszont még nem fordult elő az időszakban, arra egészen december első napjaiig kellett várni.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában