Helyi közélet

2017.12.29. 09:58

Körforgalom helyett jelzőlámpák lehetnek a Nyíl utca és Hadházi út kereszteződésében

Debrecen - Csak akkor épülhet meg a Nyíl utca és a Hadházi út kereszteződésébe tervezett jelzőlámpás csomópont, amikor a Petőfi téren hozzálátnak a főpályaudvar kialakításához.

Debrecen - Csak akkor épülhet meg a Nyíl utca és a Hadházi út kereszteződésébe tervezett jelzőlámpás csomópont, amikor a Petőfi téren hozzálátnak a főpályaudvar kialakításához.

A beruházás ugyanis része lesz a Debreceni Főpályaudvar megépítésére kiírt pályázatnak, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezel – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

„Megfúrt” körforgalom

Forgalomszámlálási adatok szerint a 33-as és 35-ös főutak részét képező Nyíl utcán naponta átlagosan 13 ezer gépjármű közlekedik. A gyakori torlódások és balesetek miatt a szakemberek a 2000-es évek elején még azt tervezték, hogy körforgalmat alakítanak ki a Nyíl utca és a Hadházi út találkozásánál. A Hadházi utca 4. szám alatti társasház lakói azonban megtámadták az építési engedélyt. Elsősorban arra hivatkoztak, hogy a körforgalom külső sávja az ablakaiktól mindössze 2 és fél méterre esett volna. A bíróság elfogadta azt az érvelésüket, hogy így a járművek zaja számukra elviselhetetlen terheléssel járna, egyúttal csökkenne ingatlanaik értéke.

A főpályaudvar beruházója

A polgármesteri hivatal kérdésünkre most azt közölte, hogy a jelzőlámpás csomópont kialakítása része lesz a Debreceni Főpályaudvar megépítésére kiírt pályázatnak, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF) kezel. Ez azt jelenti, hogy majd a nyertesnek kell a főpályaudvar mellett ezt a csomópontot is megépítenie. Bővebb információt azután tud adni a NIF, ha megvan a győztes, aki elkészíti a beruházás ütemezését.

A Nyíl utcán idén kiépített jelzőlámpás csomópontokkal kapcsolatban azt írta a polgármesteri hivatal illetékese, hogy azok rendben üzemelnek. Akkor lesz érezhető majd az elvárt hatásuk, ha a Hadházi úti csomópont is megépül.

Papp László polgármester néhány hete arról számolt be, hogy 2019 tavaszán körforgalmat építenének a Pallagi út és a Nagyerdei körút kereszteződésébe, míg az Egyetem téri körforgalmat már jövőre kétszer két sávosra szélesítenék.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában