Helyi közélet

2017.12.11. 09:36

Arany 200: egyszerű gyerek is lehet nagy művész

Debrecen - A tárlat üzenete: érdemes keresni a boldogságot és tenni is érte.

Debrecen - A tárlat üzenete: érdemes keresni a boldogságot és tenni is érte.

Jártam a jelenben, éltem a jövőben címmel nyílt kiállítás Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Debreceni Református Kollégium Múzeumában.

A díszkönyvtárban kialakított tárlaton eredeti kéziratok és dokumentumok tekinthetők meg Arany János debreceni éveiből, például a beiratkozási irata, versek, jegyzetek, a Petőfi Sándorhoz fűződött, legendás barátságának egy dokumentuma, valamint láthatjuk a költő székét is.

A költő pipája

A Petőfi Irodalmi Múzeum fatábláin pedig végigkövethetjük a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának az életét s annak legfontosabb állomásait.

A földszinten található megújult iskolatörténeti kiállítás is számos Aranyhoz kapcsolható tárgyat, dokumentumot mutat be, többek között a költő pipáját és a Hatvani István professzorhoz kötődő kéziratait.

Arany János 1833 és 1836 között élt Debrecenben, s volt a Kollégium diákja, azonban 1834-ben egy évre Kisújszállásra költözött, ahol segédtanítóként dolgozott, majd egy remek ajánlólevéllel tért vissza Debrecenbe.

Színésznek állt

Ebben az időszakban nagy érdeklődést mutatott a festészet, szobrászat és színészet iránt is, 1836-ban a Fáncsy Lajos és László József igazgatása alatt működő színi társulathoz szegődött, amely azonban hamarosan feloszlott. A Bolond Istók második éneke tekinthető a költő vallomásának a debreceni évekről és a színészetről.

Mit adhat nekünk Arany János ma? Keczán Mariann irodalomtörténész, muzeológus szerint Arany debreceni időszakának és a kollégiumi kötődésének is mindenki számára nagyon sok üzenete van.

Például, hogy érdemes keresni a boldogságot és tenni érte. Hiszen egyszerű gyermekből is lehet nagy alkotó, ha van elég bátorsága hozzá. A kiállítás hétköznapokon 10-től 16 óráig tekinthető meg, egészen 2018 februárjának végéig.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában