Helyi közélet

2017.12.01. 11:23

Alaposan átáztak a talajok

Hajdú-Bihar - Főleg borongós, sokfelé ködös, nyirkos, enyhe és gyakran csapadékos napok jártak november negyedik hetében. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Hajdú-Bihar - Főleg borongós, sokfelé ködös, nyirkos, enyhe és gyakran csapadékos napok jártak november negyedik hetében. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Az évszakhoz képest enyhe, nedves léghullámok alakították időjárásunkat az elmúlt héten, a fokozatosan délnyugatira forduló áramlással mediterrán eredetű légtömeg érkezett, s maradt is térségünkben egészen a hét legvégéig.

Az enyheségből éppen a Kárpát-medence északkeleti része, s vele Észak-Tiszántúl két megyéje érzékelhetett kevesebbet. Míg Délnyugat-Magyarországon 15–17 fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála egy-egy derűsebb napon, addig errefelé maradt a hűvösebb idő, sok felhővel, ködfoltokkal, általában 5–10°C közötti csúcsértékekkel. Még így is 2,5–3,5 fokkal a sokéves átlag felett maradt a hőmérséklet, a napi középérték +5 fok környékén stagnált az időszakban.

Az éjszakák eleinte fagyosak voltak, 20–án, 21-én, valamint 25-én többfelé mértünk mínusz 2, mínusz 3 fokos értékeket a hajnali órákban, de néhol, kiváltképp a talaj mentén, mínusz 5°C-os fagy is előfordult.

Keleten esett a legtöbb

A zárt felhő- és ködtakaró csak ritkán szakadozott, nyílt meg a térségben, így napos órából az átlagnak csupán a felét regisztrálhattunk a legtöbb körzetben. A vastag felhőzetből gyakran fordult elő szitálás, kisebb eső, majd az időszak legvégén markáns hidegfronthoz tartozó csapadékzóna öntözte ismét az egyébként sem száraz talajokat.

Kelet felé növekvő mennyiségben átlagosan 20 milliméter csapadék hullott a vasárnapi frontból, ezzel kialakult az évszakos átlagot mintegy 17–20 milliméterrel meghaladó 22–27 milliméteres heti szumma. Az időszakban egyébként épp a Tiszántúl térsége bizonyult a legcsapadékosabbnak az országban, s ismét sokat töltődött talajaink vízkészlete. Az egyméteres szelvény vízhiánya immár csupán 50–80 milliméterre tehető, a felszín és a művelt réteg pedig gyakorlatilag telített. A szabadban tevékenykedőket a homoki táblák kivételével sáros, ragadós talajviszonyok fogadják, így a még elmaradt munkák pótlására időben is igen szűkös és messze nem optimális körülmények állnak rendelkezésre a hideg idő beállta előtt.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában