Helyi közélet

2017.11.24. 17:05

Lassan télbe fordul az időjárás

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fokozatosan hűlt a levegő, ám továbbra is a sokéves átlagnál enyhébb, gyakran csapadékos idő volt. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Fokozatosan hűlt a levegő, ám továbbra is a sokéves átlagnál enyhébb, gyakran csapadékos idő volt. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Egyre tartósabb északnyugati áramlás és az azzal érkező nedves, atlanti eredetű levegő határozta meg időjárásunkat november 10–20-a között. A tőlünk délnyugatra, majd délre örvénylő mediterrán ciklon szívóhatása ezt az áramlást erősítette, az időszak végére már hidegebb levegőt pumpálva egész Közép-Európába. A többszöri frontátvonulás miatt sok volt a felhő az egész dekád során, csak néhány napon élvezhettük a napsütést több órán keresztül. A napfénytartam mintegy 20–30 százalékkal volt alacsonyabb a megszokottnál, csapadékból pedig az átlag körüli mennyiség hullott. A csapadék eloszlása észak-déli megosztottságot mutatott: Hajdú-Biharban északon 15, délen, délnyugaton 5 milliméter környékén szóródott a lehullott eső területi átlaga.

Mivel a párolgás már minimális, a csapadék szinte teljes mennyisége a talajnedvesség pótlására fordítódott. Az egy méter mélységű talajszelvényben az időszak végén 90–100 milliméter körüli vízdeficit volt mérhető a szabadföldi vízkapacitáshoz képest, mely az évszaknak megfelelő, vagy annál kicsivel kedvezőbb érték. Ez a mennyiség három teljesen átlagos téli hónap alatt könnyen pótlódik, így a vegetáció tavaszi megindulásáig kellő nedvesség álljon rendelkezésre. Jelenleg is optimális a talajok vízellátottsága a legtöbb körzetben, a felső 20–30 centiméteres réteg csaknem szabadföldi vízkapacitásig telített.

Károkat már nem okozott

A hőmérséklet a változékony, gyakran borongós időben még jó 1,5–2°C-kal az átlagos érték felett maradt a dekád során, a napi közép viszont immár tartósan 5 fok köré, néhol az alá esett. A kora délutáni csúcsérték eleinte 10 fok felett, majd 6–8 fok között alakult, a minimumhőmérséklet +5 fokról lassan fagypont közelébe süllyedt. Az időszak derekán, 15–17-e között ismét erősebb fagyok jelentkeztek, sokfelé mínusz 2, mínusz 3 fokkal, de a Nyírségben mínusz 4, mínusz 5°C-ig is lehűlt a levegő a hajnali órákra. Károkat a korábbi fagyok okán ez már nem tett a vegetációban, a még be nem takarított káposztafélék, talajban lévő gyökérzöldségek és egyéb hidegtűrő zöldségek pedig néhány órára minden további nélkül elviselik a fagypont alatti hideget.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában