Helyi közélet

2017.10.05. 20:01

Szobor őrzi az írónő emlékét Debrecenben

Debrecen - Az alkotás egyszerre fejez ki eleganciát, és derűt, időben, és térben is tág horizontokat befogadó szellemiséget.

Debrecen - Az alkotás egyszerre fejez ki eleganciát, és derűt, időben, és térben is tág horizontokat befogadó szellemiséget.

Az író születésének századik évfordulója alkalmából Szabó Magdát ábrázoló szobrot avattak csütörtökön, a Kossuth téren. Az E. Lakatos Aranka alkotta, az írónőt ülő helyzetben ábrázoló szobor különlegessége, hogy a talapzatának két oldalán egy-egy QR-kódot az okostelefonba beolvasva Szabó Magda hangján "szólal meg". A Katona Gyula adományából elkészült alkotás ültében rálát a Nagytemplom két tornyára, a könyvek, melyeken keze pihen, ugyanúgy jelképezhetik műveit, mint a két szentírási szövetséget, valamint két-két helyet, időt, embert, melyeket és akiket ez a szoborban újjáéledő régimódi történet összeköt.

Találkozási pont

Az avató ünnepségen Papp László polgármester kiemelte: a szobornak köszönhetően mostantól naponta találkozhatunk az íróval, aki tulajdonképpen soha nem hagyta el Debrecent, a holtig hazát, ahogy saját maga fogalmazott.

Az elmúlt napok Debrecen nagy hatású művészéről, a csütörtökön 100 éve született Szabó Magdáról szólnak. A számos elismeréssel kitüntetett író öröksége városunk legfontosabb értékei közé tartozik. Mert regényei, esszéi, színdarabjai szívbemarkolóan, magával ragadóan idézik fel a régi Debrecent, a családi és a történelmi örökséget."

–  Szeretném, ha sokak találkozási pontja lenne Szabó Magda szobra, hogy innen hazatérve újra elővegyük egy-egy könyvét, hogy az íróval nézzünk a Kossuth térre, a Nagytemplom felé, és megérezzük, hogy Debrecen nemcsak a hagyományt és a hűséget, hanem a szeretet és az összefogás erejét is képes megtestesíteni - fogalmazott Papp László.

Újabb emléktábla

Szabó Magda születésére emlékezve délelőtt egyik gyermekkori lakóhelyének udvarán, a Svetits-gimnázium falán felavatták az írónő újabb emléktábláját.

Az ünnepségen részt vettek az iskola diákjai és tanárai, valamint az írónő tisztelői.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában