Helyi közélet

2017.09.06. 14:43

Vezető kurátor: folyamatosan nő a debreceni Modem látogatóinak száma

Debrecen - Folyamatosan növekszik a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ látogatóinak száma - közölte a központ vezető kurátora szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Debrecen - Folyamatosan növekszik a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ látogatóinak száma - közölte a központ vezető kurátora szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Kónya Ábel elmondta: a tavalyi 47 ezres látogatószámot az idén már lényegesen meghaladták, a rendezvényeik látogatottsága év végéig várhatóan eléri a százezret.

A Modem 11. születésnapját rendkívüli fesztivállal ünnepli szeptember 23-án: a Tánc-tér című, éjszakába nyúló eseményre az ország legkiválóbb táncosai érkeznek a művészeti központba - fűzte hozzá a kurátor.

Felsorolása szerint a Tánc-tér első debreceni mozdulat- és táncművészeti napon fellép a Modemben Angelus Iván, Gergye Krisztián, ifj. Kurtág György, Lőrinc Katalin, Lőrinszky Attila, a Trojka Színházi Társulás, Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Budapesti Kortárstánc Főiskola hallgatói is bemutatkoznak.

Az év hátralévő programjaiból Kónya Ábel kiemelte a Bernát András életművét bemutató nagyszabású retrospektív tárlatot: a mintegy ezer négyzetméteres térben megjelenő, csaknem hetven munkából álló, A táj konfigurációja című válogatás 1979-től kezdődően szemlélteti Bernát András művészetének elemeit, folyamatosan visszatérő témáit, és legújabb műveit.

A Modemben rendezik meg októberben a debreceni nemzetközi művésztelep zárókiállítását, novemberben pedig a Billentyűk című tárlatot. Utóbbi a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a Modem és a Vojtina Bábszínház szakmai összefogása eredményeként a 20. századi európai avantgárd bábszínház, valamint a hazai modern bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát mutatja be - ismertette a részleteket Kónya Ábel.

Mindezzel párhuzamosan továbbra is látható a Modemben az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogató Receptorok, valamint Nagy Gabriella festőművész A végtelenbe és tovább című kiállítása. Nagy Gabriella az első debreceni művész, aki egyéni kiállítással mutatkozik be a Modem falai között - hangoztatta a vezető kurátor.

Koroknai Edit, a Modem ügyvezetője a sajtóeseményen kiemelte: a tárlatokat számos konferencia, fórum, múzeumpedagógiai foglalkozás is kíséri.

Szeptember 13-én az általános és középiskolai tanárokat várják a galériába, számukra országos irodalmi pályázatot is hirdetnek, Lugas címmel képzőművészeti workshop lesz felnőtteknek, Mozgass meg címmel! megrendezik az óvodapedagógusok napját, Tervezett alkotás lesz a címe a novemberi dizájnkonferenciának, Ezüstpor címmel pedig családi programokra várják majd az érdeklődőket - sorolta Koroknai Edit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában