Helyi közélet

2017.08.31. 10:17

Őriznek és újat teremtenek: ők a népművészet legújabb mesterei

Budapest, Debrecen - Egyre többen vannak, akiknek a népi kultúra nem egyszerűen szabadidős tevékenység.

Budapest, Debrecen - Egyre többen vannak, akiknek a népi kultúra nem egyszerűen szabadidős tevékenység.

Népművészet Mestere díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a napokban a budai Várban, néptáncosoknak, népzenészeknek és tárgyalkotóknak.

A díjazottak egyike a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja, Kovács Zoltán csont és szarufaragó népi iparművész – hívta fel a figyelmet Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke.

Előbb-utóbb a gazdaságban is

– A népművészet fontos része Szent István örökségének, a népművészet mesterei a magyar jövőnek alkotnak, amikor nemcsak a múlt egy darabját őrzik, hanem azt alakítják, megújítják – mondta a miniszter a díjátadón.

– Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él a Kárpát-medencében szerte, akik számára a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része – mutatott rá Balog Zoltán. Úgy vélekedett, hogy minden újrakezdéshez belső tartalomra, erőre és tartásra van szükség, amelyhez pusztán a pénz nem elég, s amelyet a kultúránk ad. Ha hagyományainkra, az évszázadok alatt felhalmozott értékeinkre építünk, abból előbb-utóbb a gazdaság számaiban is megmutatkozik valami – közölte.

Példát és utat mutatnak

– Önök művészi szinten úgy őriznek és teremtenek újat, hogy ezzel példát és utat is mutatnak – méltatta a miniszter a díjazottakat, hozzáfűzve: ezzel együtt az alkotók fogyaszthatóvá is teszik a népi kultúrát. – Önökre tekintve elhisszük, hogy Magyarországon a népi kultúrának van jövője – hangsúlyozta.

MTI, HBN


Népművészet Mestere díjat kaptak

Szolga-Géczi Julianna révi fazekas, Tankó Dezső furulyás, Takács Piroska énekes, Gilyén Miklós táncos, ifjabb Kalló Ferenc táncos, Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművész, Les Gábor fazekas, Paranai Józsefné hímző, Szakáll Miklósné énekes, Szilágyi Anna népdalénekes és táncos.

Népművészet Ifjú Mestere díjban részesültek

Farkas Ágnes és Móricz Bence, Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő, valamint Farkas Fanni Rita és Kiss Balázs Péter néptáncosok, Farkas Gergely nemezkészítő, Józsa Tamás Péter néptáncos és Pusko Márton népzenész, prímás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában