Helyi közélet

2017.08.13. 16:01

Kedvet csinálunk egy görögországi nyaraláshoz

Debrecen - Homokos strandok, sziklák, cseppkövek Görögország keleti gyöngyszemén, a Jón-szigeteken.

Debrecen - Homokos strandok, sziklák, cseppkövek Görögország keleti gyöngyszemén, a Jón-szigeteken.

A görögök a szigeteket Eptanissának hívják, ami hét szigetet jelent. Zákinthosz szigete olaszos hangulatú, mivel hosszú ideig velencei megszállás alatt állt. Az olaszok a szigetet Zanttének nevezték, és a „Kelet virága” nevet adták. A régi város a földrengéskor elpusztult, az új Zákinthosz elvarázsol bennünket, úgy simul a hegy oldalában elterülő kikötőhöz, mint egy amfiteátrum. A sziget 410 négyzetkilométer nagyságú, a leghosszabb távolság alig több mint 46 kilométer. A teljes partvonal 123 kilométeres.

A szárazföld viszonylag kicsi, könnyen bejárható és kellően zöld. Príma homokos strandjai vannak, és izgalmasak sziklaszirtes partrészei, magányos szép öblei. A tengervíz mindenhol lassan mélyül, tiszta, átlátszó, még mélyebben is látni a tengerfeneket, a víz csodás, metsző sötétkék.

Féltve őrzött teknőcök

A szigetre utazhatunk kocsival, autóbusszal, vagy kényelmesen charterjárattal, akár Debrecenből is. Zákinthoszon nyugodt vagy bulizós napokat tölthetünk, attól függően, hol választunk szálláshelyet. Mi a laganaszi bulis helyet választottuk. Itt „van élet”, de sajnos az angol turisták az éjszakai szórakozásból hazafelé tartva eléggé „elengedték” magukat. A látnivalók felfedezésére legegyszerűbb autót bérelni, így 3-4 nap elég, hogy majdnem mindent bejárjunk a szigeten, mivel főleg természeti látnivalóiban gazdag, nem az építészetben. A Laganasz-öböl előnye, hogy ha elgyalogolunk a Cameo-szigetig, akkor ott szabad szemmel is lehet teknőcöket látni. A teknőcök lerakott tojásait a természetvédők körbekerítik, így vigyázva a sziget eme jelképére.

A sziget legszebb részeit hajó­úttal lehet a legkönnyebben felfedezni. A hófehér sziklákkal körülvett Navagio–öböl látványa a sokadik látogatás után is elvarázsolt. Ez az öböl a sziget északi részén található, ahol az egész partszakasz sziklás, meredeken szakad a tengerbe. Zákinthosz városból indulnak hajójáratok a sziget tengerről történő felfedezésére. Az egész napos hajókirándulás nagyon komplex, így a Navagio-öbölben és a Kék-lagúnánál egy-egy órára kikötnek, ahol meg lehet „mártózni” a kristálytiszta vízben.

Nem szemfényvesztés

Két legyet egy csapásra, ha már idáig repültünk, akkor hajóval átmehetünk Kefalónia szigetére, ahol képeskönyvbe illő természeti csodák várnak ránk. Nemcsak a Jón-szigetek legnagyobb hegyei láthatók itt, hanem más különleges természeti képződmények is. A varázslatos Drogoratti-cseppkőbarlangtól néhány kilométerre csónakázhatunk a világoszöldtől a tintakékig színjátszó Melissani-tavon, mely egy beomlott tetejű barlang.

Itt készítettem a legtöbb fényképet, mert leírhatatlanul különleges „színjátékkal” találkoztam. Itt bukkan felszínre az innen 16 kilométerre Argostólinál eltűnő barlangvíz, mely csodálatos, hiszen a víz Argostólitól Melissaniig a hegyeken keresztül felfelé folyik. Ez nem szemfényvesztés, a rejtély megoldása egyszerűen az, hogy a mészkő átengedi a vizet. Az esővíz átszivárog, megemeli a nyomást a szűk járatokban, ennek eredménye, hogy a víz le tudja győzni a magasságkülönbséget.

- Becsi Etelka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában