Helyi közélet

2017.07.13. 09:41

Sokoldalú

<em>Ifjabb Rubik Ernő ezen a napon ünnepli a hetvenharmadik születésnapját. Az ökölnyi logikai remek­műről ismerjük, pedig sokoldalú, izgalmas személy. Repülőgép-tervező és költőnő sarja; ötvös-, festő- és szobrász­tanulmányok után építészmérnökként végzett. Tervezett, tanított, s 1974-ben kiötölte a világhírű mágikus kockát.</em> Megyesi-Horváth Borbála írása.

Ifjabb Rubik Ernő ezen a napon ünnepli a hetvenharmadik születésnapját. Az ökölnyi logikai remek­műről ismerjük, pedig sokoldalú, izgalmas személy. Repülőgép-tervező és költőnő sarja; ötvös-, festő- és szobrász­tanulmányok után építészmérnökként végzett. Tervezett, tanított, s 1974-ben kiötölte a világhírű mágikus kockát. Megyesi-Horváth Borbála írása.

Szemléltetési eszköznek indult, jó móka, majd legenda lett belőle. Több mint negyvenháromtrillió-féle variációban állhatnak a kis színes lapok. Kirakásából – ugyan nekem több órára (napra?) elfoglaltságot adna – világszerte versenyeket rendeznek, egyre nehezített körülményekkel. A gyorskockázó világrekorder, Mats Valk 4,73 másodperc alatt rendezi a színeket vissza, míg a bekötött szemmel játszók között egy magyar fiú a csúcstartó, Endrey Marcell 28,8 másodperccel. A feltaláló alapítványával támogatja a fiatal tehetséges iparművészeket, jelenleg a Rubik Stúdiót igazgatja. Játéka legújabb verziójának, a forgatható végtagokkal ellátott Rubik-emberkének a Campus Fesztiválon lesz a világpremierje. Nem jó érzés fogott el, amikor erről olvastam. Hogyan lehetne tökéletesebb a faékegyszerű, tudósterhelő bonyolultságú kockánál? A játék látványa azonban meggyőzött. Ernő bácsit mosolygós, kíváncsi, folyton új problémákra éhes örök gyereknek képzelem. Illik a fantáziámban hozzá a továbbfejlesztett emberke, ami semmit sem vesz el az eredeti kocka dicsfényéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában