Helyi közélet

2017.07.05. 16:04

Megspórolják az oltásdíjat a debreceni ebtulajdonosok

Debrecen - A Debrecenben bejelentett csaknem 14 ezer kutyából mindössze 4 ezret oltattak be tavasszal.

Debrecen - A Debrecenben bejelentett csaknem 14 ezer kutyából mindössze 4 ezret oltattak be tavasszal.

A nemrég véget ért tavaszi kutyaoltási időszak (március 18.-május 7.) után egy Debrecen szikigyakori részén élő idősebb férfi azt állította szerkesztőségünkben, hogy az ott lakóknak legalább az egynegyede nem oltatta be ebét. Elmondta: van olyan telek, ahol öt kutya is kimaradt az akcióból. Olyanok is akadnak, akik úgy igyekeznek „takarékoskodni”, hogy soha nem oltatják be kutyáikat. A nyugdíjas férfi szavainak azért lehet hitelt adni, mert korábban 25 évig mezőőrként dolgozott, és ebből adódóan ismeri a környéket.

Tényleg jelentős a különbség

Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel először a polgármesteri hivatalhoz fordultunk, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a helyhatóság 2015-ben egy törvény alapján arra kérte a város lakóit, hogy jelentsék be az általuk tartott kutyákat. Ez alapján 11 ezer 988 ebtulajdonost, ebtartót és 13 ezer 839 kutyát vettek nyilvántartásba.

A járási főállatorvosnak, dr. Takács Jánosnak címzett kérdésekre a megyei kormányhivatal azt válaszolta, hogy idén tavasszal közterületeken Debrecenben 4 ezer 40 (a megyében 19 ezer 841) oltást adtak be állatorvosok a kutyáknak. Vagyis a különbség tényleg jelentős, a bejelentett csaknem 14 ezer kutyából mindössze 4 ezer kapta meg a vakcinát a megyeszékhelyen. Településrészi, például szikigyakori adatok nem állnak rendelkezésre.

A megyei kormányhivatal hangsúlyozta, hogy ugyanakkor a veszettség elleni oltást egész évben be lehet adatni a kutyáknak az oltási jogosultsággal rendelkező állatorvosoknál. A jogszabályok szerint minden ebet az előző évi oltásához képest egy éven belül kell újra oltatni, az egy évesnél fiatalabb ebeket pedig az első életévben két alkalommal.

Az előre meghirdetett helyszíneken idén egy eb veszettség elleni oltása 4500 forintba került, mely magában foglalta az oltóanyagot, a féregtelenítést, az adminisztráció díját, valamint az állatorvos munkadíját és egyéb költségeit.

Bejelentés alapján

Az oltatlan állatok számáról (különösen települési, vagy településrészi bontásban) nem áll rendelkezésre hivatalos adat.

Kíváncsiak voltunk, hogy a hatóságok fel tudnak-e lépni azok ellen, akik nem oltatják be rendszeresen a kutyájukat. Erre a kormányhivataltól az a válasz érkezett, hogy ha a hatóság észleli – erre általában az emberi sérüléssel járó harapások vizsgálata kapcsán kerül sor –, hogy az évenkénti kötelező veszettség elleni oltás nem történt meg, a tulajdonossal szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki.

A debreceni polgármesteri hivatal pedig azt közölte: a jegyzőhöz tett bejelentések kivizsgálása során minden esetben ellenőrzik, hogy az eb megkapta-e a veszettség elleni oltást, és rendelkezik-e chippel. Az oltás elmaradása esetén az annak elvégeztetésére történő felszólítás eddig még minden esetben eredményesnek bizonyult. Kizárólag emiatt nem került sor állatvédelmi bírság kiszabására – írták érdeklődésünkre.

HBN–OCs


Oltás a megoldás

Az évenkénti veszettség elleni oltás védetté teszi a kutyákat mind az állatokra, mind az emberekre veszélyes megbetegedéstől, mely akár halálos kimenetelű is lehet. A veszettség elleni leghatékonyabb fellépés a megelőzés, azaz a fogékony állatok rendszeres vakcinázása – figyelmeztetett a kormányhivatal illetékese.

Fogynak a négylábúak?

A statisztikákból az is látszik, hogy a kutyatulajdonosok nagy része nem a tavasszal minden városrészben forgalmasabb utcákban, tereken hirdetett, tartott oltásokra sétál el kedvencével, hanem az év egyéb részeiben adatja be a veszettség elleni oltást. Debrecen területén tavaly egész évben összesen 17 ezer 782 kutya kapta meg a vakcinát. Ebből tavasszal csak 4 ezer 733 ilyen beavatkozásra került sor. 2 015-ben összesen 18 ezer 482 eb került az orvosok tűje alá a cívisvárosban. Abban az évben március 18-tól május 7-ig ez a szám 4 ezer 197-et ért el.

Az is kiderül a számokból, hogy miközben az önkormányzatnál mindössze 14 ezer kutyát jelentettek be a gazdák, addig tavaly csaknem 18 ezret oltattak be. A beoltott kutyák száma alapján pedig az feltételezhető, hogy stagnál, kissé csökken az ember legjobb barátainak a száma az ország második legnagyobb városában. A törvény alapján legközelebb jövőre kell ebösszeírást tartani.


Úgy tűnik, sokan semmit sem tanulnak Fülöp történetéből, a brutális állatkínzásoknak lassan se szeri, se száma. Bemutatjuk Neirát, aki okkal retteg minden emberi közeledéstől.

A munka a kutyáknak játék, a rendőröknek nélkülözhetetlen segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában