Helyi közélet

2017.07.15. 12:53

A grafikusművészet ősi kincsestárából merítenek Derecskén

Derecske - Huszonegyedik alkotói idényét kezdi a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep.

Derecske - Huszonegyedik alkotói idényét kezdi a Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep.

Pleidell János festő, grafikusművész (1915–2007) emlékkiállításának megnyitójával veszi kezdetét a XXI. Hajdú-bihari Grafikai Művésztelep július 17-én Derecskén.

A római iskolának nevezett irányzat jeles képviselőjétől negyvenegy, különféle technikával készült alkotást mutatnak be. – Az olajfestmények, akvarellek, tus-, toll- és ceruzarajzok Pleidell majd’ minden alkotói korszakát felvillantják, a harmincas évek elejétől az alkotó haláláig – tudtuk meg Pardi Sándortól, a művésztelep vezetőjétől. A korai – a paraszti életből vett – témáktól kezdve a balatoni tájat megjelenítő, illetve az olaszországi időszakból származó művek egyaránt helyet kapnak a tárlaton. Az emlékkiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész nyitja meg hétfőn (július 17-én) a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár Kisgalériájában, 16 órakor.

Egyedülálló társulás

Hogy magáról a művésztelepről is szót ejtsünk: az egyedülálló arculatú – a grafika ősi hagyományai és a modern irányzatok szintézisét megvalósító – társulás munkájában ezúttal tizenhat meghívott művész vesz részt, tíz napon keresztül. Az idén (egy korábbi alkalomhoz hasonlóan) ismét felelevenítik a művészek a litográfia műfaját – osztotta meg velünk a telepvezető, azzal együtt: tapasztalatai szerint a klasszikus technikákkal sajnos egyre kevesebben foglalkoznak, így még inkább ritkaságnak számít az olyasfajta alkotói fórum, mint amelyiknek Derecske évről évre otthonául szolgál.

A telepen született műveket a szokásokhoz híven zárókiállításon tárják a közönség elé, július 27-től.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában