Helyi közélet

2017.06.27. 09:29

Rengeteg idén a meggy, de gyenge a minősége

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rengeteg eső miatt sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A rengeteg eső miatt sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa.

Napokon belül befejeződik az Érdi bőtermő betakarítása az országban. A termésmennyiség megfelelő, de a minőség elmarad a korábbiaktól, ennek a fő oka a sok csapadék, ami a fő termőterületeken hullott az utóbbi időben.

Hétvégén lezárul

Egy-két napon belül befejeződik a Dunántúlon az Érdi bőtermő betakarítása, és a hétvégén lezárul Pest és Bács-Kiskun megyében is. Az északi és észak-keleti régióban viszont még csak a napokban kezdődött meg a betakarítás, viszont itt a fajta részaránya is kisebb, Borsod megyében 500 hektár található. Magyarország közel 16 ezer hektáros összes meggy termőterületéből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található legnagyobb területen, mintegy 4 ezer 500 hektár.

Mennyi és milyen?

Az Érdi bőtermő termésmennyiségi kilátásai megfelelnek az előzetes várakozásnak, vagyis jó terméshozamokat produkáltak az ültetvények. Ezzel szemben a termés minősége elmaradt a várttól. Ennek oka, hogy több termesztőkörzetben, ahol az elmúlt két hétben jelentősebb csapadékmennyiség hullott – ez elsősorban az észak-keleti régió – sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa, és ez rontja a feldolgozóipari minőséget. Egyes, kevésbé jó csapadék-ellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagú a gyümölcshús, a gyümölcs fajsúlya 10-15 százalékkal elmarad az átlagostól. A fán belül – az elhúzódó virágzás következményeként – viszonylag egyenetlen az érés, és a színeződés, ami a szüret első egy-két napján az áru heterogenitásához vezethet.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában