Helyi közélet

2017.06.21. 17:50

Pénzt csoportosítana át a debreceni önkormányzat

Debrecen - A városvezetés fontosnak ítélné mielőbb javítani a Határ úti ipari park elérhetőségét.

Debrecen - A városvezetés fontosnak ítélné mielőbb javítani a Határ úti ipari park elérhetőségét.

A Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére szánható 1,5 milliárd forintos uniós forrásból 500 milliót átcsoportosítana az önkormányzat a Határ úti ipari park elérhetőségének javítására – derül ki a csütörtöki városi közgyűlésen tárgyalandó egyik előterjesztésből. Ennek során többek között felújítanák az autópálya feljáratától a Határ útig tartó szakaszt, burkolt árkot építenének, csatornáznának és két jelzőlámpás csomópontot alakítanának ki: a Kishegyesi út Pósa utcai és Határ úti kereszteződésében. Minderre bruttó 963 millió forintot költenének, a megmaradó pénzből más ottani útfelújításokat is elvégezve. Az előterjesztés arról nem szólt, hogy mindez végeredményben mennyire befolyásolja a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztését.

Komoly összeg érkezne

Az önkormányzat több szociális intézménye alapszolgáltatásainak, infrastruktúrájának erősítésére is pályázna. Bruttó 692 millió forintot nyernének el teljes támogatási intenzitású pályázat révén, amelyiknek a célja elérhető, megfizethető, fenntartható egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtani, illetve az intézményi háttér biztosítása a leszakadókért induló programok végrehajtásához. Az előterjesztés szerint 346 milliót fordítanának az Ifjúság utcai nappali fogyatékosotthon fejlesztésére. A pénz másik részéből a városi szociális szolgálat telephelyeit modernizálnák, így a Pósa utcait 134, a Thomas Mann utcait 83, a Süveg utcait 70, a Csapó utcait 60 millió forintból. Erről is szavaznak csütörtökön.

Megszépítendő mauzóleum

Debrecen a Honvédtemető sírkertjében álló, 1932-ben épült Hősök Mauzóleuma felújítására szintén pályázik, a célra legfeljebb 50 millió forintot nyerhet el a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól. Az intézmény I. világháborús művészeti alkotások, hadisírokat magukba foglaló mauzóleumok, kripták, hősi panteonok rendbetételét finanszírozná.

Mint arról írtunk, a város a közelmúltban már nyert 209 millió forintot I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására, 2015-ben pedig megállapodott a Bocskai lövészdandárral és más szervezetekkel a Debreceni Katonai Emlékhely Program elindításáról a helyi katonai kulturális örökség fokozottabb védelmére.

Janytikról is szavaznak

A közgyűlés arról is dönt, hogy részt vegyen-e a város 40 millió forint áfa biztosításával a Gyulai István Atlétikai Stadion 400 méteres futópályájának felújításában. A Magyar Atlétikai Szövetség ugyanis nettó 150 millió forintot fordítana a feladatra vissza nem térítendő támogatás formájában.

A Hajó Utcai Óvodát valószínűleg átnevezik Debreceni Arany János Óvodára, és a képviselők a Görgey Utcai Óvoda, a Lehel Utcai Óvoda és a Sípos Utcai Óvoda leendő vezetőjének személyéről is szavaznak. A Debreceni Művelődési Központ igazgatójáról szintén határoznak, a kérdés eldöntését segíti, hogy a fontos szerepet betöltő intézményt 2012 ősze óta Jantyik Zsolt vezeti, a szakmai bizottság egyértelműen pozitív véleménnyel van a munkájáról, s az újabb 5 éves mandátumra csak ő nyújtott be pályázatot.


Rókára igent mondanának

A DVSC labdarúgó klubot működtető gazdasági társaság cégvezetője, Róka Géza megbízatása e hónap végével lejár. Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) javasolja a városi közgyűlésnek, hogy támogassák Róka újbóli megválasztását, ugyanis a DVSC Futball Szervező Zrt. jövő keddi társasági közgyűlésen ez is napirendre kerül.

Tartózkodást javasol viszont abban, hogy egy felszámolási eljárás eredményeként megszűnt részvényest (Inprobau Generálkivitelező és Kereskedelmi Kft.) töröljenek a zrt. tagjai közül, mert bár az igazgatóság megvette a szóban forgó két, kis értékű saját részvényt, az előterjesztés szerint ahhoz a társasági közgyűlés felhatalmazása is kellett volna.

Tévés ihletettség

Néhány helyrajzi kérdésben is döntenek csütörtökön, így például arról, legyen-e a Lencztelepen Kapás utca, Pallagon Templomhegyi út, a Biczó-kertben Ezüstsirály utca és Vadregényes utca, vagy éppen Lilaakác köz a lakosság kezdeményezésére a Diószegi út mellett (feltehetően laknak ott Született feleségek-rajongók).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában