Helyi közélet

2017.06.12. 08:41

Kuka helyett sárga zsák: vége a botrányos gyűjtőszigeteknek Debrecenben

Debrecen - Nem akarják az összes szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetni a városban.

Debrecen - Nem akarják az összes szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetni a városban.

Néhány napja jött a hír, miszerint az önkormányzat kérésére megszüntetik azt a 20 szelektív hulladékgyűjtő szigetet, amelyek környéke rendre nagyon szemetes az illegálisan oda dobált kommunális és zöldhulladék miatt. Ennek kapcsán azt kérdeztük a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) illetékesétől, hogy a jövőben milyen megoldásokat vehetnek igénybe azok a környékbeliek, akik mégis csak fontosnak tartják a környezetvédelmet, a szelektív gyűjtést.

Nem könnyű döntés

Domokos Csilla, a cég szóvivője elöljáróban közölte: a megszüntetetteken túl jelenleg is 153 szelektív hulladékgyűjtő sziget található Debrecenben; nem tervezik az összes megszüntetését, amelyek környéke tiszta, az ezután is megmarad.

A felszámolt gyűjtőszigetek jellemzően családi házas övezetekbe estek, de akadt közöttük lakótelepi is. A jelenleg működők nagy része a panelházas városrészekben találhatók. A szóvivő szerint komoly dilemma, hogy maradjon–e egy sziget annak ellenére, hogy a környéke botrányosan néz ki, illetve tartalmának időnként a felét sem teszi ki hasznosítható hulladék. De szerencsére vannak nagyon jól működő helyek, ahol a konténerek tényleg csak azt teszik, ami belevaló, s nincsenek körülöttük szemétkupacok.

Hatalmas igény

A háztartásokban keletkező papír, műanyag és fém hulladékok helyben történő elkülönített gyűjtésének lehetősége mindenhol adott, hiszen a város összes belterületi utcája része az úgynevezett házhoz menő szelektív gyűjtésnek. Amikor az adott utca részévé vált a rendszernek, a családi házak lakói sárga zsákokat kaptak. Azokat azóta a hulladékszállítások alkalmával folyamatosan cserélik." Domokos Csilla

A harmadik rendszer a sárga fedeles kuka. Mára a csaknem 27 ezer debreceniből 4400 háztartás rendelkezik ilyen edénnyel. A 2700 társasháznak megközelítőleg a feléből igényeltek eddig sárga fedeles kukát. Az intézmények és a vállalkozások közül 110-en éltek a lehetőséggel. Domokos Csilla arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel ezek tartalmát ingyen szállítják el, az igénybe vevő közösségek jelentős kiadástól mentesíthetik magukat. A sárga tetejű kukák iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy 3-4 hetet is várni kell rájuk.

Mi legyen az üvegekkel?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ahol megszüntették a gyűjtőszigeteket, mit kezdhetnek az üveghulladékkal a környezetvédelem iránt elkötelezettek, hiszen azt nem lehet a sárga zsákba, vagy a sárga fedeles kukába tenni. Sajnos azonban ezen körzetek lakóinak vagy egy távolabbi szelektív szigetig kell menniük, vagy az István út 138. szám alatti Lakossági Hulladékudvarba vihetik ingyenesen az üveget.


Ki jár jól a nyersanyaggal?

Domokos Csilla közölte: sokan azt hiszik, hogy a közszolgáltatónak nagyon sok haszna van a másodnyersanyag visszagyűjtéséből, mert azt eladja. Ez valójában nem így van, ugyanis ez a hulladék nem a közszolgáltató tulajdona, hanem a közelmúltban létrehozott országos koordináló szervezeté. A DHK-nak csak annyi a szerepe, hogy igyekezzen minél több hasznosítható hulladékot „eltéríteni” a lerakástól, mert az állami koordináló szervezettől elvileg akkor kap több finanszírozást.

Szigorú elvárások

A lakosok több mint egy éve nem a közszolgáltatónak fizetik a szemétdíjat, hanem az állami holdingnak. A közszolgáltató DHK csak akkor jut pénzhez, ha bizonyos kritériumoknak megfelel.

Az elvárás, hogy gyűjtsék vissza az alábbi éves mennyiségek 90 százalékát: papír 10 kilogramm/fő, üveg 6 kilogramm/fő, műanyag 4 kilogramm/fő, fém: 1 kilogramm/fő. Ezen elvárásokat egyelőre csak a papír és a műanyag esetében tudja a helyi cég teljesíteni. A szóvivő úgy vélte, hogy ha a közszolgáltató nem biztosít széles körű lehetőséget a szelektív gyűjtésre és/vagy a lakosság nem gyűjti hatékonyan a másodnyersanyagokat, nem kap vissza elegendő finanszírozást. Ha nem kap elég pénzt, nem lesz miből működtetni a széleskörű szolgáltatást, amit végül a lakosok is érezni fognak – fogalmazott Domokos Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában