Helyi közélet

2017.06.12. 08:41

Kuka helyett sárga zsák: vége a botrányos gyűjtőszigeteknek Debrecenben

Debrecen - Nem akarják az összes szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetni a városban.

Debrecen - Nem akarják az összes szelektív hulladékgyűjtő szigetet megszüntetni a városban.

Néhány napja jött a hír, miszerint az önkormányzat kérésére megszüntetik azt a 20 szelektív hulladékgyűjtő szigetet, amelyek környéke rendre nagyon szemetes az illegálisan oda dobált kommunális és zöldhulladék miatt. Ennek kapcsán azt kérdeztük a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. (DHK) illetékesétől, hogy a jövőben milyen megoldásokat vehetnek igénybe azok a környékbeliek, akik mégis csak fontosnak tartják a környezetvédelmet, a szelektív gyűjtést.

Nem könnyű döntés

Domokos Csilla, a cég szóvivője elöljáróban közölte: a megszüntetetteken túl jelenleg is 153 szelektív hulladékgyűjtő sziget található Debrecenben; nem tervezik az összes megszüntetését, amelyek környéke tiszta, az ezután is megmarad.

A felszámolt gyűjtőszigetek jellemzően családi házas övezetekbe estek, de akadt közöttük lakótelepi is. A jelenleg működők nagy része a panelházas városrészekben találhatók. A szóvivő szerint komoly dilemma, hogy maradjon–e egy sziget annak ellenére, hogy a környéke botrányosan néz ki, illetve tartalmának időnként a felét sem teszi ki hasznosítható hulladék. De szerencsére vannak nagyon jól működő helyek, ahol a konténerek tényleg csak azt teszik, ami belevaló, s nincsenek körülöttük szemétkupacok.

Hatalmas igény

A háztartásokban keletkező papír, műanyag és fém hulladékok helyben történő elkülönített gyűjtésének lehetősége mindenhol adott, hiszen a város összes belterületi utcája része az úgynevezett házhoz menő szelektív gyűjtésnek. Amikor az adott utca részévé vált a rendszernek, a családi házak lakói sárga zsákokat kaptak. Azokat azóta a hulladékszállítások alkalmával folyamatosan cserélik." Domokos Csilla

A harmadik rendszer a sárga fedeles kuka. Mára a csaknem 27 ezer debreceniből 4400 háztartás rendelkezik ilyen edénnyel. A 2700 társasháznak megközelítőleg a feléből igényeltek eddig sárga fedeles kukát. Az intézmények és a vállalkozások közül 110-en éltek a lehetőséggel. Domokos Csilla arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel ezek tartalmát ingyen szállítják el, az igénybe vevő közösségek jelentős kiadástól mentesíthetik magukat. A sárga tetejű kukák iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy 3-4 hetet is várni kell rájuk.

Mi legyen az üvegekkel?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ahol megszüntették a gyűjtőszigeteket, mit kezdhetnek az üveghulladékkal a környezetvédelem iránt elkötelezettek, hiszen azt nem lehet a sárga zsákba, vagy a sárga fedeles kukába tenni. Sajnos azonban ezen körzetek lakóinak vagy egy távolabbi szelektív szigetig kell menniük, vagy az István út 138. szám alatti Lakossági Hulladékudvarba vihetik ingyenesen az üveget.

- Orosz Csaba -


Ki jár jól a nyersanyaggal?

Domokos Csilla közölte: sokan azt hiszik, hogy a közszolgáltatónak nagyon sok haszna van a másodnyersanyag visszagyűjtéséből, mert azt eladja. Ez valójában nem így van, ugyanis ez a hulladék nem a közszolgáltató tulajdona, hanem a közelmúltban létrehozott országos koordináló szervezeté. A DHK-nak csak annyi a szerepe, hogy igyekezzen minél több hasznosítható hulladékot „eltéríteni” a lerakástól, mert az állami koordináló szervezettől elvileg akkor kap több finanszírozást.

Szigorú elvárások

A lakosok több mint egy éve nem a közszolgáltatónak fizetik a szemétdíjat, hanem az állami holdingnak. A közszolgáltató DHK csak akkor jut pénzhez, ha bizonyos kritériumoknak megfelel.

Az elvárás, hogy gyűjtsék vissza az alábbi éves mennyiségek 90 százalékát: papír 10 kilogramm/fő, üveg 6 kilogramm/fő, műanyag 4 kilogramm/fő, fém: 1 kilogramm/fő. Ezen elvárásokat egyelőre csak a papír és a műanyag esetében tudja a helyi cég teljesíteni. A szóvivő úgy vélte, hogy ha a közszolgáltató nem biztosít széles körű lehetőséget a szelektív gyűjtésre és/vagy a lakosság nem gyűjti hatékonyan a másodnyersanyagokat, nem kap vissza elegendő finanszírozást. Ha nem kap elég pénzt, nem lesz miből működtetni a széleskörű szolgáltatást, amit végül a lakosok is érezni fognak – fogalmazott Domokos Csilla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában