Helyi közélet

2017.06.26. 15:41

Múzeumok éjszaka

<em>Néhány éve elkezdett átállni a biológiai óránk. Éjjel sokkal inkább aktívak, lelkesebbek, kreatívabbak vagyunk, mint nappal. Ezért sokasodnak az éjszakai rendezvények, mint például a Múzeumok Éjszakája, ami most szombaton zajlott, s Debrecen kiemelt helyszínként szerepelt. Nem kellett mást tenni, mint elmenni valamelyik kiállító helyre és élvezni mindent, ami látható! A kiállított anyagot, a műsort, a programot</em>. Réti János írása.

Néhány éve elkezdett átállni a biológiai óránk. Éjjel sokkal inkább aktívak, lelkesebbek, kreatívabbak vagyunk, mint nappal. Ezért sokasodnak az éjszakai rendezvények, mint például a Múzeumok Éjszakája, ami most szombaton zajlott, s Debrecen kiemelt helyszínként szerepelt. Nem kellett mást tenni, mint elmenni valamelyik kiállító helyre és élvezni mindent, ami látható! A kiállított anyagot, a műsort, a programot. Réti János írása.

De ha figyelünk, észrevehetjük, hogy annyi ehhez hasonló éjszaka van már, hogy szinte „beéjszakásodik” az év. Jó, ha nem tévedek talán épp a Múzeumok Éjszakája volt az első, de aztán ezek az éjszakák elszaporodtak egy érdeklődési kör szerinti éjszakázásokká. De, hogy miért, azt titkok homálya fedi. Valószínűleg a társaság kedvéért! Mert ezeken az éjszakákon azonos érdeklődésű emberek jönnek össze egy helyen és kezdődik a buli. Debrecen megérdemelte, hogy kiemelt város legyen, hiszen két múzeum és több nagyszerű kiállítóhely várta a közönséget, a cívisvárosban annyi érték, annyi látnivaló van, hogy a fél országban sincs annyi. Lehet hogy a Teremtő annak idején eljátszotta a Teremtés Éjszakáját, mert a világ nem tűnik tökéletesnek, inkább összecsapottnak egy kicsit. Onnan vezetett az út a sötét középkorba, majd a még sötétebb újkorba és legújabb kor még leginkább előttünk van. Persze nem irigylem én az éjszaka főszereplőit mert például Krisztus és Pilátus ott álldogálhatnak Munkácsi csodálatos festményén, ameddig az utolsó vendég is el nem megy aludni. De jó, hogy itthon van a Trilógia, megnézhette, aki még nem látta. Érdemes!

De a kortárs művészek látványosabbnál látványosabb munkái is várták az érdeklődőket, mert tudták, hogy érdemes őket megnézni! A baj inkább talán az, hogy mindez éjnek idején történik, ahelyett, hogy valóban érdeklődő múzeumszerető közönség lennénk. Minden nap minden órájában. Annak idején apám Pesten, a nyugdíjazása után évekig volt múzeumi teremőr a Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok Egyiptom Termében. Bementem meglátogatni és láttam rajta, hogy szeret ott lenni. Iskolásoknak magyarázott a múmiákról, a halotti maszkokról és persze a piramisokról. Igaz, akkor még nem volt Múzeumok Éjszakája, csak nappala. Rég volt, idejét nem tudom mikor. Jó volt ott látni apát. Szerette az érdeklődőket, akik hamar megbarátkoztak vele. Mert a hasonló érdeklődésű emberek hamar megbarátkoznak egymással.


Nyakunkba vettük a belvárost a Múzeumok Éjszakáján; sodródtunk a tömeggel, habzsoltuk a szellemi táplálékot.

Erre kellett számítania annak, aki tegnap éjjel részt vett a Múzeumok Éjszakájának rendezvényein. Debrecenben a Munkácsy-trilógiának volt a legnagyobb sikere, a látogatók ugyanis 2 év után újra láthatták a Golgotát. Az RTL Klub híradójának riportja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában