Helyi közélet

2017.06.27. 11:25

Kedves diktátor

<em>Nálunk 56-ban ledöntötték a szobrát, Oroszországban pedig még mindig a legnépszerűbb. Ez utóbbi tényt tárja a világ elé a Jurij Levada Független Elemző központ hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése, melyet az MTI is átvett.</em> Égerházi Péter jegyzete.

Nálunk 56-ban ledöntötték a szobrát, Oroszországban pedig még mindig a legnépszerűbb. Ez utóbbi tényt tárja a világ elé a Jurij Levada Független Elemző központ hétfőn nyilvánosságra hozott felmérése, melyet az MTI is átvett. Égerházi Péter jegyzete.

Eszerint Joszif Sztálint nevezték meg a világtörténelem legjelentősebb személyiségeként az oroszok, akit holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követ. Puff neki, egy milliókat halálba küldő diktátor és az ellenfelei szerint a tőle nem sokban különböző jelenlegi elnök közé szorult a rangsorban a „modern orosz irodalmi nyelv megteremtőjének tekintett költő”. Ebből viszont nyilvánvaló, a szavazásnál a személyeknek a pozitív megítélése döntött, azaz az orosz emberek nem hagyják befolyásolni a véleményüket sem a történelemkönyvek, sem a sajtó által. Sztálinra 38, Puskinra és Putyinra 34-34 százaléka voksolt a válaszadóknak. S, hogy a könyv és a valóság mennyire eltérhet egymástól, 32 százalékot kapott Lenin, a bolsevik forradalom és a szovjet állam első vezére. Ennek tükrében, kíváncsi lennék, hogy milyen eredményt hozna egy szavazás például Horthy Miklósról a magyarok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában