Helyi közélet

2017.06.22. 11:05

Felmérték, hatékony-e a szelektív gyűjtés

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országos felmérés során derült ki, hogy Budapesten többet, vidéken hatékonyabban szelektálunk.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Országos felmérés során derült ki, hogy Budapesten többet, vidéken hatékonyabban szelektálunk.

A Föld Napja alkalmából érdemes számot vetnünk, mennyire is vagyunk hatékonyak a szelektív hulladékgyűjtés során, mert elég jelentős különbségek vannak a magyar városok lakosságának szelektív hulladékgyűjtési gyakorlatában. A tejes és gyümölcsleves kartondobozokat Veszprémben, Pakson, Székesfehérváron, Kecskeméten és Monoron szelektálja a leghatékonyabban a lakosság. Budapest, ahol a legtöbb, évente mintegy 750 tonnányi italos kartont gyűjtenek szelektíven a lakosok, ezzel ők a középmezőnybe tartoznak abban a rangsorban, amely egy lakosra vetítve vizsgálja a szelektíven gyűjtött és újrahasznosításra kerülő italkarton csomagolás mennyiségét. Ha minden magyar lakos olyan hatékonyan szelektálna, mint a veszprémiek, egy éven belül megduplázható lenne az újrahasznosított italos kartondobozok mennyisége.

Győrtől Miskolcig 318-szor

A magyar lakosság, a legfiatalabbakat és a legidősebbeket is beleértve, átlagosan 60 darab, tejes és gyümölcsleves italos kartont használ el egy év alatt. A hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésében továbbra sem jeleskedünk; 78-80 százalék még mindig a lerakókon végzi, és csupán 20-22 százalék kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra annak ellenére, hogy a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája ma már 10-ből 7 lakos számára hozzáférhető. Emiatt évente mintegy 12 ezer 600 tonna, azaz mintegy 420 millió darab italoskarton-doboz megy veszendőbe, ahelyett, hogy újrahasznosításra kerülne és a környezet védelmét szolgálná. Ha ezeket a tejes és gyümölcsleves dobozokat hosszabb élük mentén egymás után helyeznénk, 318-szor érne el a sor Győrtől Miskolcig.

A magyar városok közötti távolságok azonban a szelektív hulladékgyűjtés hatékonysága terén is nagyok. Az adatok azt mutatják, hogy a fejenként elhasznált 60 darabból, egy főre vetítve és évente, a legtöbb italoskarton-hulladékot a veszprémi lakosság (23) gyűjti, akiket gyűjtés hatékonysága tekintetében a paksiak (21), a székesfehérváriak (20), a kecskemétiek és a monori lakosok (19-19) követnek, akiknél kicsivel kevesebbet szelektálnak a szolnokiak (18), a dunakesziek (17) és a gyömrőiek (17).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában