Helyi közélet

2017.06.10. 17:32

Fejlődő digitális hozzáértés jövőnk okosodó városában

Debrecen - Ötletek, kreativitás, kitartás és hit repíti a „smart city” program csapatának tagjait.

Debrecen - Ötletek, kreativitás, kitartás és hit repíti a „smart city” program csapatának tagjait.

Egy intelligens, innovatív, élhető és fenntartható város megteremtésén dolgozik az EDC Debrecen „smart city” koncepciójáért felelős csapata. Ennek a munkának a fókuszában jelenleg az energetikai beruházások támogatása, Debrecen intelligens közlekedésének kialakítása és a digitális írástudás elterjesztése áll. Az utóbbi segítése érdekében szervezik minden hónap végén találkozóikat a tagok, ahol szakmai fórumokon neves, és szakterületükön elismert debreceni véleményvezérek beszélnek és gondolkodnak közösen az érdeklődő városlakókkal.

Digitális platformok nyomában

Az előadássorozat eddig foglalkozott már az okosépületek, okosházak jövőjével, a közösségi közlekedés legfontosabb újításaival, a WAZE fejlesztésével, és május elején, a városunkban is egyre nagyobb érdeklődéssel bíró e-sport fejlődésével, esetleges egyetemi tantárggyá alakulásával.

Bloggertanácsadás

Május utolsó napján, a Nagy­erdei Víztoronyban került sor egy összejövetelre, ahol ezúttal az online térben oly népszerű blogokról beszélgetett előadó és hallgató. Meghívott vendégeik – három tapasztalt blogger és előadó, – a divat és a szépségipar, valamint a sport világából érkeztek. Szigeti Emese fashion blogger, valamint Csirke József, alias Csibu és Bődi Balázs alias JuveFan, a lokiblog.eu részéről beszélt a digitális platformok összehangolásáról, a felületük stratégiájáról, és arról, hogy 2017-ben milyen alapvető tudással kell rendelkeznie egy bloggernek.

A hitelesség a legfontosabb

Az előadásokat egy kerekasztal beszélgetés követte, ahol többek között az is kiderült, hogy Debrecenben blogot építeni akár kis közösségnek is érdemes, de népszerű, angol nyelven írott témában akár nemzetközi szintre is léphetnek a nagyobbat álmodók. Abban az előadás minden résztvevője egyetértett, hogy egy blognak, és alkotójának is meg kell őriznie hitelességét, és fel kell mérnie erőforrásait, hogy ne hajszolja túl magát az olvasottsági versenyben.

Számít a véleményünk

Alkalomról alkalomra közel 100 érdeklődő debreceni jön össze ezekre az eseményekre, akik számára fontos a város jövője, és szeretnék tudni, érteni és használni a digitális írástudás eszközeit.

A résztvevők az est végén jó néhány hasznos tanáccsal térhettek haza arra az esetre, ha saját blog indítására adnák fejüket.

HBN–KKM


Digitális írástudás

A digitális (számítógépes) írástudás tartalmazza azokat a készséggé fejlesztett ismereteket, amik lehetővé teszik a felhasználó számára a számítógép által nyújtott lehetőségek kihasználását, pl. szövegszerkesztő, táblázatkezelő és egyéb alkalmazói szoftverek ismeretét, alkalmazását. Ehhez szorosan hozzátartozik még az internet és általában a hálózatok ismerete, és egyre inkább nő a multimédiás alkalmazások jelentősége is. Fokozatosan nő az e-közigazgatás, e-önkormányzatok szerepe is. Az új lehetőségek a hagyományos tanulást is átalakítják, egyre terjed az e-learning, ami lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki otthonában, saját maga által megszabott időben tanuljon.

forrás: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában