Helyi közélet

2017.06.17. 19:29

Apák reflektorfényben

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Június harmadik vasárnapján ünnepeljük a lányok hercegeit, a fiúk szuperhőseit, az apukákat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Június harmadik vasárnapján ünnepeljük a lányok hercegeit, a fiúk szuperhőseit, az apukákat.

A 20. század elejétől az édesanyák mellett a édesapákat, nevelőapákat is jeles napon köszönthetjük. Bár az ünnep nemzetközivé nőtte ki magát, az országok között eltérések vannak az apák napjának dátumát illetően. A kezdeményezés honnan máshonnan, mint Amerikából indult, ahol egy polgárháborús veterán, Willi­am Jackson Smart – kilenc gyermekét nevelte fel egyedül, mindösszesen tizennégy gyermeket gondozott – lánya, az anyák napja mintáján felbuzdulva, édesapja érdemeinek elismerésére vetette fel az ünnep megalkotásának gondolatát. Kezdeményezése támogató fülekre talált, s bár apja születésnapjára, június 5-ére tervezte a megvalósítást, a hatósági egyeztetések késése okán, 1910. június 19-én, azaz június harmadik vasárnapján került sor az ünneplésre. Az ünnepet Amerikában hivatalosan Richard Nixon ismerte el 1972-ben.

Változó időpontban

Világszerte más-más időpontokban ünneplik az apák napját. Angliában például az anyák napját megelőzően kilenc hónappal, a katolikus egyház március 19-én, Szent József napján, míg Magyarországon egyes források szerint június utolsó, más forrás szerint június harmadik vasárnapján köszöntjük az apukákat. Hazánkban 1994-ben indult mozgalom a bevezetésére, azonban még mindig nem örvend akkora népszerűségnek, mint május első vasárnapja, azaz az anyák napja.

Apa-lánya szerelem

Sok családban azonban ezen a napon az egyébként „kilövötthöz” képest több szeretetnyílvessző repül Magyarországon is a családok tartópillére felé.

Az apák ugyanolyan jelentőségűek a kicsik életében, mint az anyák, de más-más módon segítik a gyerek fejlődését. Az apa nemcsak az önbizalom, az önállóság, az oltalom alapköveit határozhatja meg kislánya életében, hanem a későbbi párválasztásban is döntő jelentősége van. Kutatások szerint a legtöbb esetben a lánygyermekek az életük során az édesapjukhoz hasonló férfihoz vonzódnak.

Fotó: Thinkstock

Az apa mint minta

A kisfiúk számára az apa az elsődleges férfimodell. Tőle lesik el, hogyan viselkedik egy férfi az élet által alkotott különböző helyzetekben, legyen szó akár a nőkkel való bánásmódról vagy a felmerülő problémák kezeléséről. A szakértők szerint a gyerekek – ugyan eltérő mértékben – még akkor is azonosulnak apjukkal, ha rossz a kapcsolatuk. Ha viszont az apa pozitív példát mutatva aktívan részt vesz fia életében, az önbecsülésen keresztül megalapozza csemetéje lelki egészséget és a későbbi teljes felnőttkorának megágyaz.

Válás után is fontos szereplő

Az apa akkor is kulcsfontosságú a gyermek életében, ha kevesebb időt tölt el vele, mint az anya. Az esetek többségében ugyanis az apák gyerekekkel töltött ideje az intenzív játékról szól: a csikizésről, a birkózásról, a gyerek fel-le dobálásáról. John Gottman pszichológus kutatásai szerint az apa játék közben jellemzően többet érint és kevesebbet beszél. Ez a fizikai kapcsolat pedig rendkívül mélyre jut a kicsik lelkében, így az az édesapa, aki érzelmileg és fizikailag is elérhető, támogató, életre szóló jótékony hatással van gyermekére.

HBN


A gyerekek szerint apa…

A K&H Gyógyvarázs program felmérése alapján a gyerekek szerint a jó apuka ismérvei:

„Apa a legjobb kapitány, meg én.” (Máté, 3 éves)

„Apával nagyon jó kerítést építeni, és összerakja nekem a trambulint. Elvisz játszóházba, moziba, amíg anya főzi az ebédet. Minden este mesél nekünk, és mindenre tudja a választ, vagy ha nem, akkor megkérdezi anyát.” (Ambrus, 7 éves) „Mindenfélére megtanít, okos, bátor, merész. Amikor látja, hogy az anyuka fáradt, akkor segít.” (Bálint, 12 éves)

„Vicces, megértő, kedves, sok mindent megenged, és segít a sportban. Elvisz túrázni, sokat mesél, kibékíti a gyerekeket, ha összevesznek. Törődik a házzal, a kerttel.” (Lili, 10 éves)

„Szerintem egy apa akkor jó, ha segít a gyerekének építeni fából nagy szerkezeteket, amikkel aztán te tudsz játszani.” (Sasa, 7 éves)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában