Helyi közélet

2017.05.11. 13:55

Második lett a baristánk

Debrecen - Szép debreceni siker született egy rangos kávészakértő versenyen a fővárosban.

Debrecen - Szép debreceni siker született egy rangos kávészakértő versenyen a fővárosban.

Egy hajszállal, egész pontosan mindössze két ponttal maradt le a dél-koreai világbajnokságra való kijutástól Tóth Gábor debreceni kávépörkölő mester és barista-oktató a néhány napja megrendezett Budapest Coffee Fesztivál Cup Tasting, azaz csészekóstolás kategóriájában.

A kakukktojás italok

A Cut & Coffee kávézó tulajdonosa elmondta: az Iparművészeti Múzeumban rendezett eseményen az ország minden részéből, a legnevesebb kávézókból érkezett 21 versenyző állt asztalhoz. A három forduló során nyolcszor három, teljesen egyformának tűnő kávét tettek eléjük. Az volt a feladat, hogy a többnyire azonos termőterületről származó, hasonló aromákkal rendelkező italok közül édesség, savanyúság, savasság, keserűség, testesség alapján válasszák ki az egy kakukktojást, aminek más az íze. Azért, hogy a szín minél kevésbé segítsen a felismerésben, fekete belsejű csészékbe töltöttek. Aki hamarabb végzett, több pontot kapott.

Ez így egyszerűnek tűnik, de egy laikus számára mindhárom ital tökéletesen egyforma lenne." Tóth Gábor.

A kóstolási technikájáról azt árulta el, hogy kanállal szürcsölgetett. A szájában igyekezett minél jobban szétporlasztani az összetevőket, azért, hogy „kinyíljanak az ízek”. – Nekem az jött be, hogy lenyeltem az italt, az illatokat pedig kifújtam az orromon. De olyanok is akadtak, akik a borkóstoláshoz hasonlóan kiköpték egy pohárba a kávét – mondta.

Jövőre újra…

Az ezen a megmérettetésen először induló debreceni versenyző egészen a döntőig menetelt, ahol mindössze egy budapesti étterem kávészakértője bizonyult jobbnak nála. Ő viszont már hat éve vesz részt a bajnokságon és tavaly is győzött.

Tóth Gábor arról is beszélt lapunknak, hogy – a már világbajnokot is kinevelt Szongoth János kávémester – irányításával két hónapig készült a versenyre. Nemcsak sok kávét kóstolt, hanem arra is odafigyelt, hogy miképpen él, mit eszik és iszik, ugyanis az erősen fűszeres ételek, az alkohol, a dohányzás, vagy egy esetleges megfázás mind-mind befolyásolják az ízérzékelést.

A debreceni barista nincs elkeseredve a második hely miatt, jövőre újra indulni szeretne a megmérettetésen.

HBN–OCs


A végeredmény

1. Balogh Csaba (Trattoria Pomo D’Oro)

2. Tóth Gábor (Black Sheep Micro Roastery)

3. Molnár Gábor (Kelet Kávézó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában