Helyi közélet

2017.05.31. 19:06

Leszokásra buzdítottak a Debreceni Egyetemen

Debrecen - Milyen hatással van tíz év dohányzás az arcbőrünkre? Mennyivel csökken a légzésfunkciónk? És mennyi pénzt takarítunk meg, ha letesszük a cigarettát? A válaszokat a Népegészségügyi Kar mesterszakos hallgatói adták meg a dohányzás világnapján.

Debrecen - Milyen hatással van tíz év dohányzás az arcbőrünkre? Mennyivel csökken a légzésfunkciónk? És mennyi pénzt takarítunk meg, ha letesszük a cigarettát? A válaszokat a Népegészségügyi Kar mesterszakos hallgatói adták meg a dohányzás világnapján.

A dohányzók átlagosan nyolc évvel korábban halnak meg, mint azok, akik nem cigarettáznak. A káros szenvedély számos súlyos betegség, többek között a szívinfarktus, az agyvérzés és a tüdőtágulás okozója, és talán kevesen tudják, de a férfiaknál impotenciát is okozhat. Ez csak néhány a leszokás mellett szóló 11 érv közül, melyeket a Debreceni Egyetem népegészségügyi mesterszakos hallgatói osztottak meg a látogatókkal a Kassai úti campuson május 31-én, a dohányzásmentes világnapon.

- Az emberek többsége nem gondol bele abba, hogy milyen hatásai lehetnek a dohányzásnak. Mi szeretnénk láttatni ezeket, ezért hoztuk el például a Smoker face mobilapplikációt, ami a jelenkori fotónk alapján megmutatja, milyen lesz az arcbőrünk 10 év múlva, ha cigarettázunk. Emellett légzésfunkciós vizsgálatot is tartunk, hogy kiderüljön, egy szonda megfújásakor mekkora eltérések lehetnek – sorolta az akció egyik szervezője, Váradi Zsuzsanna.

Egy speciális teszt kitöltésével kiderült, ki számít erős dohányosnak, ki az, akinél már kevés lehet az akaraterő a leszokáshoz, és célszerű szakember segítségét kérnie. Bemutatták a cigaretta elhagyását segítő módszereket, hogy miként csökkenthetők a nikotinmegvonási tünetek, többek között az ingerlékenység, a szorongás, az alvási és emésztési zavarok. Mindezeken túl pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy évente akár kétszázezer forintot is megtakaríthat az, aki felhagy a káros szenvedéllyel.

Hazánkban a felnőtt lakosság 29 százaléka cigarettázik, a 18 és 34 év közöttieknél a legmagasabb az arány. Mi főleg az egyetemista korosztályt céloztuk meg a mai programmal, mivel tudjuk, hogy a serdülőknél könnyebben alakul ki a nikotinfüggőség, mint az idősebbeknél."

– emelte ki Bíró Éva, a Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézet Egészségfejlesztési Tanszékének adjunktusa.

A külföldi és magyar hallgatók figyelemfelhívó akciója sikerrel zárult, hiszen a látogatók közül többen is almára cserélték cigarettájukat.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában