Helyi közélet

2017.05.26. 10:14

Elméletben autót szereltek a debreceni tárgyalóteremben

Debrecen - A vád szerint ajándékba adott járművet szedtek darabokra a perben.

Debrecen - A vád szerint ajándékba adott járművet szedtek darabokra a perben.

Egy vagy két másik járművel együtt érkezett Németországból 2012 szeptemberében a fekete Volkswagen Passat, melynek – feltehetően egy aláfutásos balesetben – a bal eleje tört össze, valamint a légzsákjai is kinyíltak. Fotó alapján, majd a helyszínen is nettó 4-500 ezer forintra becsülte a javítás költségeit az az autószerelő, aki később rendbe hozta a kocsit és akit csütörtökön tanúként hallgatott meg a Debreceni Törvényszék a balmazújvárosi városvezető perében. A német telephelyen készült képeken a férfi egyértelműen azonosította a (sérült) autót, ahogyan a tárgyalás műszaki szakértője is, aki csak most látta ezeket a fotókat, így némileg korrigálta korábban kiadott véleményét, az autószerelő által elmondottak irányába.

A tanú 2012-ben a másodrendű vádlott, K. S. cégének alkalmazottja volt, jól emlékezett a javítás részleteire. Segítségével dr. Mocsáry Eszter bíró a K. S. által benyújtott számlák alapján, tételesen számolta össze, mely alkatrészek és munkák köthetők a VW-hez, melyikre miért volt szükség, és mennyi volt az egész költsége. Elhangzott, hogy szinte minden alkatrész bontóból, a gyári ár töredékéért került a műhelybe. Végül nagyjából bruttó 600 ezer forintra becsülték a jelenlévők a javítás költségét, a szakértő pedig mintegy 3 millió 900 ezer forintra a jármű 2013 februári forgalmi értékét. Ezen a ponton viszont komoly vitába bonyolódott a védőkkel.

Új szakértőt kértek

A vádirat szerint K. S. cége egy rendezvénycsarnokot kezdett építeni, és Balmazújváros akkori jegyzőjével, Veres Margittal megállapodott abban, hogy a jegyző segíti önkormányzati támogatáshoz jutni, K. S. cserébe egy autót és pénzt ígért. Egy 2013. február 8-án kelt fiktív adásvételi szerződéssel, abban szereplő 1 millió 950 ezer forintért (valójában ingyen) került a 3 millió 211 ezer forint értékű VW Veres Margit tulajdonába – állítja az ügyészség.

A műszaki szakértő elmagyarázta, milyen, az igazságügyben elismert számítógépes programmal és módszerrel számolta ki az autó forgalmi értékét. A védők szerint a szakember nem, vagy nem kellő súllyal vette figyelembe, hogy az autó mennyit futott, hogy nem sérülésmentes (ez például a szakértő szerint 1-3 százalékos, a védők szerint 10 százalékos értékcsökkenést is jelenthet); hogy nem eredeti, gyári alkatrészeket tartalmaz, vagy hogy a légzsákot is kicserélték benne.

A védők új szakértő kirendelését indítványozták, amit a bíró el is fogadott, de csak az autó forgalmi értékének megállapítsa tekintetében. A per júliusban folytatódik.

HBN–SzT


A rendezvénycsarnok építésére kapott a város 180 millió forintot – így tudták azok a jobbikos önkormányzati képviselők, akiket csütörtökön hallgatott meg a bíróság Veres Margit balmazújvárosi polgármester perében. Demeter Pál azt mondta, ezzel kapcsolatban „megvezették”, s ha tudta volna, hogy bármire költhető az összeg, elképzelhető, hogy más felhasználást javasol.

A Lázár-levél tanúsítja, hogy meghatározott céllal adták a pénzt.

 

A támogatás visszafizettetése is felmerült a lehallgatott beszélgetésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában