Helyi közélet

2017.05.16. 17:03

Bíróságtörténeti köteteket mutattak be Berettyóújfaluban

Debrecen, Berettyóújfalu - A Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közös könyvbemutatót tartott 2017. május 15-én a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

Debrecen, Berettyóújfalu - A Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közös könyvbemutatót tartott 2017. május 15-én a Berettyóújfalui Járásbíróságon.

A kiadványok az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat segítségével, az ítélőtábla, a törvényszék és a Berettyóújfalui Járásbíróság gondozásában jelentek meg.

Az eseményt dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke nyitotta meg.

A Debreceni Ítélőtábla által megjelentetett „Naplójegyzetek - dr. Réczei Sándor ítélőtáblai bíró naplója” című kötetet dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke méltatta.

Dr. Kahler Ilona felszólalásában megköszönte Berettyóújfalu Önkormányzatának, a Berettyó Kulturális Központnak, a Bihari Múzeumnak, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárnak a kötet megjelentetésében való odaadó, aktív közreműködést.

A százhúsz oldalas, gazdag képanyaggal illusztrált „A jogszolgáltatás története Berettyóújfaluban” című kötet jogtörténeti fejezeteit – Csarkó Imre Szemelvények a jogszolgáltatás történetéből 1871-ig Bihar vármegyében, Papp László Bihar vármegyei törvényszékek a 17. századtól 1871-ig, Balogh Judit Mozaikok a Berettyóújfalui Királyi Járásbíróság történetéből (1872-1949), Kovács Ilona A Berettyóújfalui Járásbíróság kálváriája a második világháború idején, valamint Megyeri-Pálffi Zoltán A Berettyóújfalui Járásbíróság épületének története című tanulmányát - Bódiné dr. Beliznai Kinga, az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának adjunktusa ismertette.

A könyv helytörténeti vonatkozású tanulmányainak érdekességeire – Török Péter Nova villától a Faluvárosig – Berettyóújfalu múltjának vázlatos áttekintése a középkortól 1944-ig, Sándor Mária Személyi adattár – a Berettyóújfalui Királyi Járásbíróság dolgozói 1872 és 1944 között, Bagossyné Körtvélyesi Mária Királyi járásbírósági elnökből napszámos – dr. Barcsay László életrajza, továbbá Szémánné Veres Gabriella „Jogi esetek” a bihari irodalomban – Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus, a Bihari Múzeum vezetője hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A kötet bemutatását követően dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és dr. Budai Szabolcs, a Berettyóújfalui Járásbíróság elnöke okleveleket adott át a szerzőknek és Muraközi István polgármesternek, megköszönve az önkormányzat segítségét abban, hogy a kiadvány nagyobb példányszámban jelenhetett meg.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere elmondta: nagy öröm volt részt venni a kötet megjelentetésében, tartalmas és eredményes volt az elmúlt féléves kutatómunka.

Dr. Budai Szabolcs, a Berettyóújfalui Járásbíróság elnöke zárszavában kiemelte: a kötet fontos mérföldkő a bíróság életében, a kulturális együttműködés révén a bíróság a korábbinál jobban bekerült a város vérkeringésébe.

- Debreceni Törvényszék -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában