Helyi közélet

2017.05.04. 14:24

A népzenét ünneplik Józsán

Debrecen-Józsa - A Cívis Népzenei Fesztiválnak május 5-én és 6-án (pénteken, szombaton) 9 órától ad otthont a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Háza (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Debrecen-Józsa - A Cívis Népzenei Fesztiválnak május 5-én és 6-án (pénteken, szombaton) 9 órától ad otthont a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Háza (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Május 5-én, pénteken, 9 órától a Cívis Országos Gyermek és Ifjúsági Népzenei verseny veszi kezdetét általános és középiskolás diákok részvételével, akik szólóhangszer, ének, zenekar és énekegyüttes kategóriákban mérik össze tudásukat. A versennyel a Debreceni Művelődési Központ lehetőséget kíván teremteni a hangszeres és népdalénekes képzésben részesülő gyermekeknek és fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, zenei, stílusbeli és előadói ismereteik továbbfejlesztésére. A versenyen lehetőség nyílik a KÓTA Népzenei Minősítés megszerzésére is.

Május 6-án, szombaton, 9 órától a Cívis Térségi Népzenei Találkozót szervezik meg hagyományőrző pávakörök és zenekarok részére. A találkozóval a Debreceni Művelődési Központ lehetőséget kíván teremteni a térségben működő felnőtt népdalkörök és zenekarok részére a bemutatkozásra, zenei ismereteik továbbfejlesztésére. A célja, hogy a megye felnőtt népzenei (hangszeres és énekes) együttesei (népdalkörök, citeraegyüttesek) és szólistái bemutathassák a nyilvánosság előtt műsoraikat, megismerhessük népzenei örökségünk értékeit.

- Debreceni Művelődési Központ -


Program

Május 5., 9.00

 • Köszöntő * A szóló versenyzők és együttesek versenye. Zsűri: Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke; Kálmán Péter Cucás, a Szeredás Népzenei Együttes művészeti vezetője, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntettje; Kovácsné Kenyeres Márta népzenész
 • 17.00 Hangszerbemutató Birinyi József gyűjteményéből (65 hangszer bemutatása)
 • Május 6., 9.00

 • Köszöntő * Birinyi József népzenész, népzenekutató előadása * Szólisták, együttesek bemutatkozása * szakmai véleményezés. Zsűri: Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke; Kálmán Péter Cucás, a Szeredás Népzenei Együttes művészeti vezetője, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntettje; Kovácsné Kenyeres Márta népzenész
 • Kísérő programok mindkét nap: népművészeti kiállítás * bemutatók * vásár * etnomozi (néprajzi témájú filmek vetítése) * néptánc, népzene, népi játékok
 • A rendezvény látogatása díjtalan.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában