Helyi közélet

2017.04.19. 09:19

Olvasói panasz és reagálás: fotózzák le, írják meg!

Debrecen - Az önkormányzathoz tartozó szemetes városrész miatt írt levelet Juhász László nevű olvasónk (cikkünkben erről <a href="/zold-kommando-jarja-a-civisvaros-utcait/3443272" target="_blank">április 12-én számoltunk be</a>), ám ugyanott arra is utalt, hogy „<em>hasonló állapotokat lehet találni az erdőspusztai földutak melletti erdőkben is, mely szemét a kisebb településekről és tanyákról kerül ki. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetek a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartoznak</em>”.

Debrecen - Az önkormányzathoz tartozó szemetes városrész miatt írt levelet Juhász László nevű olvasónk (cikkünkben erről április 12-én számoltunk be), ám ugyanott arra is utalt, hogy „hasonló állapotokat lehet találni az erdőspusztai földutak melletti erdőkben is, mely szemét a kisebb településekről és tanyákról kerül ki. A Hajdúsági Tájvédelmi Körzetek a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartoznak”.

Levelét ezért elküldtük a Hortobágyi Nemzeti Park címére, hogy tisztázzuk, valóban érdekeltek-e az olvasó által említett területen. A válasz dr. Kovács Zita igazgató aláírásával érkezett, melynek erre vonatkozó részletét szó szerint közöljük.

A levelében említett Hajdúsági Tájvédelmi Körzet, illetve a többi természetvédelmi kezelésünkben lévő védett természeti terület esetében az illegális hulladéklerakások felszámolását folyamatosan végezzük. A közfoglalkoztatottak, illetve saját dolgozóink a napi munka mellett minden évben részt vesznek a Te Szedd országos akcióban (2017-ben a korábbiaktól eltérően ősszel lesz), amikor több tonna szeméttől szabadítjuk meg a védett területeket. Mindazonáltal, amennyiben védett területen illegális hulladéklerakást tapasztalnak, kérjük, pontos helymegjelöléssel, és ha lehet, fényképekkel együtt küldjék be a bejelentést a [email protected] címre. A terület megtisztításáról lehetőségeink függvényében mielőbb gondoskodunk. Az illegális hulladéklerakások beazonosítására és bejelentésére egyébként több internetes felület és mobiltelefonos applikáció is rendelkezésre áll.

Az illegális hulladéklerakások felszámolása mellett nagyon fontos a megelőzés, szemléletformálás, amiben környezeti nevelési programjaink segítenek, és a büntetés is; természetvédelmi őrszolgálatunk a védett területeken folyamatosan végez járőrszolgálatot.


Közmunkások tüntetik el a Nyugati Ipari Parkban található nagy hulladékkupacot.

 

Megdöbbentő információt osztott meg egy közelben lakó olvasónk a Kartács utcai lovarda környékén kialakult állapotokról. Mint a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, vannak, akik egyszerűen szemétlerakónak tekintik az erdőt, de ami legutóbb történt, az mindenen túlmegy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában