Helyi közélet

2017.04.18. 17:21

Lengyel vendégekkel emlékeztek gazdag múltjukra a földesiek

Földes - Testvértelepülési megállapodást írt alá Földes és a lengyelországi Goscieradów község Földes Napján.

Földes - Testvértelepülési megállapodást írt alá Földes és a lengyelországi Goscieradów község Földes Napján.

Ebben az évben is ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékezett meg a nagyközség vezetése a 238 évvel ezelőtti eseményről, amikor 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. E történelmi jelentőségű napra 1991 óta április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve rendezvényeken emlékezett az egykori nemesi község múltjára, és hagyományszerűen megtartották az 1779 méteres falumérföld futást.

Fotó: Péter Imre

A Karácsony Sándor Közösségi Házban megnyitották a harmadik alkalommal megrendezett helyi amatőr alkotóművészeti kiállítást.

A nagypéntekre való tekintettel két nappal korábban, a községházán a lengyel Goscieradów településről érkezett önkormányzati delegáció jelenlétében tartották meg az ünnepi képviselő-testületi ülést.

Fotó: Péter Imre

A ma már történelemmé lett napra, az itt élők összetartozásának ünnepére Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, majd Mariusz Szczepanik polgármesterrel aláírták a két község testvértelepülési megállapodását.

Elismeréseket is adtak át

Az ünnep alkalmából a Képviselőtestület a község lakóiért végzett áldozatos szakmai és közéleti tevékenység elismeréseként a Földes Községért Emlékérem kitüntetéssel jutalmazta Dr. Boros Ádor Erzsébet gyermekorvost és Kovácsné Kenéz Ibolya védőnőt. Helytörténeti és civil szervezeti közösségi munkájáért Kállay László díj Földes község közéletéért díjban részesítette Domokos Lajosnét és Pécsi Sándort és nejét, Pécsi Sándornét. Földes Napjának záró programjaként a mozi színháztermében a Sárospataki 8KOR színház művészei zenés irodalmi műsorral köszöntötték a lengyel küldöttséget, és az ünneplő település lakóit.

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában