Helyi közélet

2017.03.13. 14:41

A jövő fizikusai versenyeztek Debrecenben

Debrecen - Hajdú-Bihar megye 12 középiskolájából érkeztek diákok a Dr. Szegedi Ervin Megyei Fizikaversenyre, mellyel a Kossuth Gimnázium 2006-ban elhunyt legendás tanárának állít emlékét a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája.

Debrecen - Hajdú-Bihar megye 12 középiskolájából érkeztek diákok a Dr. Szegedi Ervin Megyei Fizikaversenyre, mellyel a Kossuth Gimnázium 2006-ban elhunyt legendás tanárának állít emlékét a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája.

Két óra alatt kellett megoldaniuk az összetett feladatsort azoknak a 9-12. évfolyamos diákoknak, akik március 11-én részt vettek a Dr. Szegedi Ervin Megyei Fizikaversenyen a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában. Hajdú-Bihar megye 12 középiskolájának 63 tanulója mérte össze fizikatudását. A verseny különlegessége, hogy a feladatsor megírását követő két órán belül már eredményt is tudnak hirdetni, a megye fizikatanárai ugyanis együtt, megosztott munkacsoportokban javítják ki a versenydolgozatokat.

A Kossuth Gimnázium meghatározó szereplője a megyei fizikai szakmai életnek, a tanári közösség évente több rendezvényt is szervez a tudományterület népszerűsítésére.

- A gimnázium szerepet vállalt a két évvel ezelőtt indult „A fizikai mindenkié” nap debreceni eseményeinek szervezésében. Programsorozatokkal készültünk a 2015-ös Fény évére, de ettől függetlenül is rengeteg, a természettudományt és a fizikát népszerűsítő programot szervezünk – sorolta Kirsch Éva, a Kossuth Gimnázium fizikatanára

- Az iskola sokszínű kínálatának is köszönhető, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek műszaki tagozatra, ahol a diákok emelt óraszámban tanulnak matematikát és fizikát. Egy osztályba 15-18 gyerek kerülhet be erre a tagozatra, s mindig jelentős a túljelentkezés – mondta el Futóné Monori Edit igazgatónő.

A most hétvégi megmérettetésen a legjobb eredményt elérő diákok és felkészítő tanáraik a Richter Gedeon Nyrt, az Evopro Zrt, a Beckhoff Hungary, az Isel-Group, a Nor-Service Kft, a National Instruments, a Xanga Investment Kft. és Asztalos József felajánlásai alapján MyDAQ készülékkel, okosórával, e-book olvasóval, utalvánnyal, tollal, oklevéllel, illetve repülőjeggyel gazdagodva térhettek haza.

A verseny a Kossuth Gimnázium egykori tanárának, a 2006-ban elhunyt Szegedi Ervinnek, a megyei fizikaélet egyik központi szereplőjének állít emléket.

- Debreceni Egyetem -


A díjazottak listája

9. évfolyam

1. Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium)

2. Venter Máté (Fazekas Mihály Gimnázium)

3. Kelemen Lajos (Fazekas Mihály Gimnázium)

4. Békési Ábel (RK Dóczy Gimnáziuma)

10. évfolyam

1. Tófalusi Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium)

2. Szabó Balázs (Fazekas Mihály Gimnázium)

3. Rozsos Tina (DE Kossuth Gyakorló Gimnáziuma)

4. Elek Péter (RK Dóczy Gimnáziuma)

11. évfolyam

1. Bartók Imre (RK Dóczy Gimnáziuma)

2. Csire Roland (RK Dóczy Gimnáziuma)

3. Barak László (Bocskai Gimnázium Hajdúböszörmény)

4. Nagy Gergely Bálint (DE Kossuth Gyakorló Gimnáziuma)

12. évfolyam

1. Gaál Botond (DE Kossuth Gyakorló Gimnáziuma)

2. Lengyel Csaba (DE Kossuth Gyakorló Gimnáziuma)

3. Kovács Máté (Tóth Árpád Gimnázium)

4. Kanyó Márton (Fazekas Mihály Gimnázium)

Különdíjak

A legjobb eredményt elérő diák, és a vándorkupa tulajdonosa egy évig: Tófalusi Ádám

A legjobb tesztmegoldó: Szabó Balázs

A legjobb feladatmegoldó: Tófalusi Ádám

A Kossuth Gimnázium legnagyobb pontszámot elérő versenyzője: Rozsos Tina

A Kossuth Gimnázium legjobb helyezést elérő versenyzője: Gaál Botond

A legeredményesebb felkészítő tanárok: Tófalusi Péter és Farkas Oszkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában