Helyi közélet

2017.02.08. 19:17

Tapasztalatot kapnak a diploma mellé a TTK-sok

Debrecen - Duális Képzési Információs Napot tartott a továbbtanulás előtt álló középiskolásoknak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara a duális képzések népszerűsítésére.

Debrecen - Duális Képzési Információs Napot tartott a továbbtanulás előtt álló középiskolásoknak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara a duális képzések népszerűsítésére.

Kisvárdáról, Mátészalkáról, Nyíregyházáról, Tiszaújvárosról, Hajdúböszörményből és a határon túli Székelyhídról is érkeztek érdeklődő középiskolások a Debreceni Egyetem Természettudomány és Technológiai Karának (TTK) február 8-ai információs napjára. A rendezvényt első alkalommal szervezte meg a kar a duális képzés népszerűsítésére, illetve a képzésben résztvevő partnercégek bemutatására.

- Százötven évvel ezelőtt a Kiegyezéssel kezdődött a dualizmus kora, amely a magyar ipar és a természettudomány aranykorát jelentette. Olyan cégek felemelkedését hozta el ez az időszak, mint a Ganz-gyár, amelynek megalakuló elektromos osztályához Mechwart András Párizsból hívta haza Kandó Kálmánt. Reméljük, hogy itt ülnek a teremben a jövő mérnökzsenijei, és ezek a duális képzések is hozzájárulnak majd a magyar ipar fellendüléséhez – fogalmazott a megnyitón mondott beszédében Pintér Ákos dékán.

A TTK oktatási és képzési kínálatát, valamint a duális képzés részleteit Kun Ferenc oktatási dékánhelyettes ismertette a jelenlévő több mint kétszáz középiskolással.

- A vállalatoknak teljes értékű munkavállalókra van szükségük, akik 2-3 hónapos betanítás után érdemben be tudnak kapcsolódni a termelésbe. Erre a kihívásra válasz a duális képzés, ami lényegében arról szól, hogy az egyetem és a partnervállalat közösen oktatja a hallgatókat: miközben a karon az elméleti hátteret kapják meg, addig a cégeknél ipari környezetben ismerhetik meg a speciális eljárásokat, a berendezések használatát. Ezek olyan kompetenciák, amelyeket az egyetemi környezetben nagyon nehéz elsajátítani – magyarázta Kun Ferenc.

A dékánhelyettes kifejtette: a képzési idő felét töltik a hallgatók az egyetemen, másik felét a cégeknél. A vegyész- és biomérnök szakok esetében a „kecskeméti modell” szerint az első szemesztert követő 7 héten át, és a második szemesztert követően 15 héten keresztül van a gyakorlat, míg a villamosmérnök szaknál a „debreceni modell” szerint mindkét képzés folyamatos, a hét első három napját az egyetemen, a másik két napot a cégnél töltik a hallgatók.

Az előadásban elhangzott: a felvételi tájékoztatóban meg vannak jelölve azok a szakok, amelyek duális képzésben is indulnak. Aki ilyen szakra jelentkezik, annak a normál felvételi mellett a céghez is jelentkezni kell. Közvetlenül a partnercéggel kell felvenni a kapcsolatot, ők adnak tájékoztatást saját felvételi eljárásukról. A cégek listája és a kapcsolattartók adatai elérhetők a TTK weboldalán a Duális képzés menüpont alatt. A vállalatok még nyár előtt döntenek a jelentkezők sorsáról, így a leendő hallgatók a döntés függvényében tudnak módosítani a jelentkezési sorrenden.

- A duális képzés többletterhelést jelent a hallgatóknak, viszont az elérhető legmagasabb színvonalú gyakorlati képzést kapják modern ipari környezetben, s mire végeznek már lesz három év szakmai tapasztalatuk, ami jelentős versenyelőnyt jelent majd a munkaerőpiacon – összegezte a duális képzés előnyeit Kun Ferenc.

Az általános tájékoztatót követően a képzésben résztvevő partnercégek (NI Hungary, E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., FAG, Jabil Circuit, BorsodChem, Ongropack, MOL Petrolkémia) ismertették tevékenységüket, a hallgatókkal szemben támasztott követelményeiket, valamint a náluk folyó gyakorlati képzés előnyeit.

A vállalatok az előadások mellett standokkal is várták az érdeklődőket, így a középiskolások első kézből szerezhettek információt a cégek képviselőitől és a már náluk tanuló duális hallgatóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában