Helyi közélet

2017.02.07. 19:09

Jön a jeges ár a Tiszán, de nem kell félni tőle

Debrecen - Mivel alacsony a vízszint, valószínűleg nem lesz baj a Tiszán a Tivizig területén.

Debrecen - Mivel alacsony a vízszint, valószínűleg nem lesz baj a Tiszán a Tivizig területén.

Az elmúlt hat napban a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén átlagosan 13,4 milliméter csapadék hullott. Jelentősebb mennyiségű hó a Tisza vonalában fedte a talajt, aminek nagy része az elmúlt napokban elolvadt. Az ide tartozó folyók vízgyűjtő területein, a Tisza esetében az átlagosnál nagyobb, míg a Berettyónál és a Sebes-Körösnél jelenleg átlagos a hó mennyisége. A talajfagy vastagságában jelentős területi egyenlőtlenségek tapasztalhatók, 2 és 35 centiméter között változik.

Alacsony a vízszint

A Tisza vízszintje Tokajnál hétfőn 10 órakor 545 centimétert ért el, és a jelenlegi előrejelzések szerint a levonuló árhullámok következtében sem fogja elérni a vízszint az elsőfokú készültség szintjét. A Berettyó folyón a pocsaji vízmércénél 211 centiméter volt a vízállás hétfőn délelőtt. A számítások szerint itt sem várható a készültségi szintet elérő árhullám.

Újabb csapadék

A Tivizig működési területén a következő napokban visszatér a hideg, éjszakánként fagy­pont alá csökken majd újra a hőmérséklet, ami lassítani fogja a belvizek lefolyását. Az igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a folyók és a belvízcsatornák vízszintjét, de jelenleg sem ár- sem belvízvédelmi készültség nincs érvényben a területen. Ez azonban a következő napok időjárási helyzetének függvényében változhat – közölte lapunkkal Bara Sándor, a Tivizig igazgatója.

HBN–OCs


Évtizedek óta nem volt ennyire mélyen átfagyva a talaj, a hólé, esővíz egyelőre pang a felszínen.

 

A belvízi helyzet mellett több kilométeren már az árvíz miatt is másodfokú készültséget rendeltek el a hatóságok - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden.

Lónyánál és Vásárosnaménynál is lefilmezték, hogyan hömpölyög a jég a Tisza magyarországi szakaszán. A Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatósága, Országos Műszaki Irányító Törzsének tájékoztatása szerint a Tiszán számottevő vízszint emelkedésre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában